Goed fout

Holhorsterpad Beemte Broekland, 12 km | Vandaag is er gekozen voor een asfaltpad omdat dan de nieuwe wandelschoenen van Harry en Manon, schoon en netjes blijven. Normaal gesproken lopen we liever zand- en graspaden vanwege de natuurbeleving. Asfalt associeer ik met milieuvervuiling, saai en grijs. Ahoewel, de eerste foto is een mooi contast tussen mensdingen en natuur. Soms geven wegen een mooi perspectief aan de foto. Dus wat is asfalt nou, goed of fout? In ieder geval onmisbaar om van huis bij een verweg klompenpad te komen.

Het weer is goed! De wind waait flink en daardoor is er lekker veel aanmaak van neusslijm en dat ruimt de thuiszit bacillen lekker op. Ook waait de wind alle muizennissen uit je hoofd. Een bijkomend voordeel is dat de oorverdovend wind de geluidshinder van het autoverkeer overstemd. Want 11 km van de route ligt naast drukke snel- en N wegen. Ja, ja, ik weet het, ook wij maken gebruik van de auto en dus zijn we ook veroorzaker geluidshinder.

Af en toe hebben we een trommelende regenbui op onze capuchon, ideaal om mijn autogeluiden allergie te overstemmen. De regendruppels bevochtigen de kleding en toch worden we niet nat omdat de harde wind de kleding direct weer droog blaast.

Als je oog voor detail hebt ontdek je mooie dingen zoals het geel bloeiend kleinhoefblad. Deze naaktbloeier heeft vandaag de schoonheidswedstrijd gewonnen! Of toch de pinksterbloem? Of de graffiti… Mensen maken namelijk ook mooie kleurijke dingen zoals een tunnel met prachtige graffiti. Toch heeft mensenwerk ellende de overhand bij deze route. De skyline van industriële gebouwen, geluidsoverlast van de wegen incl. het zwerfafval.

We ruiken de waterzuivering, dit is niet echt een lekker luchtje. In de klompenpaden app spreken ze over een energiefabriek. Klinkt heel erg goed, uit vies water energie- en warmte halen voor veel huishoudens.

Wel jammer dat we zoveel vervuilen. Maar ja, wij gaan ook onze hele goede trapfietsen inruilen voor nieuwe e-biken. We doen gewoon mee met de Rupsje nooit genoeg tijdperk en blijven ook spullen kopen. Misschien gaan we dan minder lawaaierige autoritten maken. Maar ja, dan hebben we wel weer stroom nodig…

Het laaste half uurtje is het mooiste stukje, en vooral fijn, we kunnen eindelijk zonder lawaai lopen. De vergezichten zijn een lust voor het oog. We lopen het dorpje binnen waar men protesteren tegen een zonnepark. Dat zal toch niet! Het mooiste stukje van de route vol leggen met zonnecollectoren? Ik zie het liever dat de zonnecollectoren geïntrigeerd worden op mensen gebouwen ipv in mooi natuurlijk graslandschap! Want als dit landschap ook nog eens wordt bevuild met die dingen is dat goed fout. Dan wordt dit een klompenpad om over te slaan.

Album: Holhorsterpad