De 20|80 regel

Deel 8 | Er is 5 kg vlees weg van mijn lijf, alleen zie ik daar niets van! Effe visualiseren, hebben jullie wel eens een kiprolade gezien van 5 kg? Die past niet in mijn braadpan. Met 5 kg vlees kan je 50 personen hun dagelijkse vleesconsumptie voorzien! Best wel veel dus!

Na een maand extreem met de voeding te hebben geëxperimenteerd ben ik tot de conclusie gekomen dat de voedselinname een stuk minder kan. Als het handhaven van het expiriment een jaartje gaat lukken word ik misschien een echte slanke den! Bikiniproof worden is zeker niet de opzet toch ga iets verder met het leefstijl expiriment.

Extreem sober en verantwoord blijven eten is niet de bedoeling. Hoogste tijd voor een nieuwe tactiek. De 20|80 regel blijft door mijn hoofd spoken. Men zegt: 80% van je lijf is wat je eet en 20% wat je beweegt. Volgens de strenge normen en waarde van de BMI kan mijn lijf bijna 20% gereduceerd worden. Dit is te graatmager ipv gezond vind ik. Hoeveel bofkonten kunnen eigelijk gedachtenloos consumeren en toch een gezonde levenstijl hebben? Echt niet meer als 20% van de westerse bevolking denk ik.

Haalbare levenstijl

Voorlopig ga ik de 80|20 regel toepassen op tussendoortjes. 8 dagen vasten en 2 dagen vrij. Op de vast dagen eet ik alleen 3 hoofdmaaltijden en de 2 vrije dagen neem ik 1 tussendoortje per dag extra totdat je de ideale BMI waarde hebt. Komt er een feestje dan plan ik gewoon 1 vrije dag in. En de 8 andere dagen zorg ik voor de manta ‘Geen eentje dan…” Deze regel geeft duidelijk grenzen aan en voorkomt dat er weer extra eetmomenten in mijn systeem komen en het hek van de dam gesloten blijft. Dit zou het komende jaar een verstandige en haalbare regel kunnen zijn.

Je kan veel varianten op de 80|20 regel verzinnen. Zoek zelf maar wat voor jou de noodzakelijk en haalbare 20|80 regel is. Ieder lijf heeft andere behoeftes. Ben je graatmager is een gezond gewicht realiseren net zo’n moeilijk ding als overgewicht. De ene moet met tegenzin 20% laat staan terwijl de andere veel moeite doet om 20% extra te consumeren.

Het grootste probleem is dat er zoveel voeding op de markt is. Kan dat in Europa niet anders gergeld worden? Als er 20% minder aanbod is, is het vast makkelijker. Nu begin ik al weer smoezen te verzinnen door het probleem naast mijn bordje neer te leggen.

Hatsikidee Blaauwendraat, gaan met die banaan.