Mind setting

Deel 5 | Shit! Knorretje verdwijnt! Want als ik wakker wordt of naar bed ga, de chocoalde roep net na de warme maaltijd en knorretjes seintje ‘koffietijd’, is na drie weken tussendoortjesloos te zijn geweest verdwenen! Das niet best want het knormoment is de hele belangrijke vetverbranding! Wat nu? Hoe komt dat beest weer terug in mijn buik?

En ik ben nog niet klaar want de weegschaal op de sportschool geeft 90,10 kilo aan. Bijna de 1e target gehaald onder de 90 kilo! Dus ik ga gemotiveerd de zaal in om fanatiek 105 gram te gaan transpireren. De minuten tikken langzaam weg maar straks gaat deze ‘Blije ikke” naar de personal coach en sleur ik haar mee naar de weegschaal om het resutaat te laten zien! Bijna fanatiek geworden door deze gedachte sport ik verder, aan het eind heb ik meer dan de geadviseerde 120 punten verdient. Op naar de weegschaal! En de weegschaal zegt… Spannend!
Wat? 100 gram erbij!

Beide voorvallen zijn uitgelezen momenten om toe te geven aan de schreeuwende stemmen in mijn hoofd ‘Ga gewoon weer normaal doen’. ‘Je ziet op de weegschaal dat sporten zinloos is’. Ook het motiverende knorretje in je buik zegt niet meer “Goed bezig meid, ga door!’ Bijna wil ik de handdoek in de ring gooien.

Steun

Maar opgeven is geen optie want door sociale media weet iedereen van mijn poging! Wat is het leuk om al jullie reacties te horen en het is erg inspirerend en motiverend. Reacties zoals ‘Gewoon je weegschaal saboteren’, ‘Een fitbit kopen, een horloge die zegt hoeveel calorieën je mag eten’, ‘Ga bootcampen’, ‘Gebruik de 1/3 of 80%-20% regel’, ‘Ga nog meer wandelen en fietsen’ en ‘Ga bewegelijk werk zoeken, postbode of zo’… Ideeën en tips in overvloed.

Iemand zei: Intuïtie is het beste dieet. En dan ploppen denkwolkjes omhoog. Het probleem zit dus tussen mijn oren! Die extra kilo’s komt niet door overgang, voeding en/of beweging! Ik moet beter luisteren naar mijn eigen intuïtie, euh… dat wordt lastig!

Gek geworden

Wat is je intuïtie eigenlijk, zijn dat dan de stemmetjes in mijn hoofd? Zijn we allemaal een beetje schizofreen? Mijn hersenspinsels kan ik altijd weer recht breien. ‘Ik hoef niet te sporten want mijn lijf is daar niet voor gebouwd’, ‘Ik beweeg genoeg omdat ik nauwelijks een auto ter beschikking heb’, ‘Ik eet veel verantwoorde tussendoortjes en gezonde groentjes’.

Helaas heb ik ook nog foutere stemmetjes die zeggen; ‘Omdat ik zo goed bezig ben mag ik taart’, ‘Ik mag lekkers bij de thee omdat ik er geen suiker in gooi’, ‘Een stukje chocola als toetje is normaal’. ‘Wakker blijven voor de tv doe je met luidruchtig gekraak op borrelnoten’. Mijn stemmetjes hebben echt wel een kern van waarheid!

Iedereen heeft politiek correcte opvattingen over een gezonde levensstijl. Ik ook. Keihard zeg ik dat light onzin is, bij mij geen nepsuiker in huis. Wil je minder suiker? Hanteer maar de 80 – 20 regel. Eet minder suiker en vervang het niet door ongezonde nepsuiker! 80% minder suiker eten is ook light. Dit geld natuurlijk ook voor vetten, alcohol en andere dikmakers.

Sportdrank voor de huis en tuin sporters is belachelijk. Er zit teveel energie in onze standaard voeding, we sporten om dit te compenseren, dan ga je na het sporten toch niet energie nuttigen?? Energie dranken zijn 30 jaar geleden uitgevonden voor zieke mensen zodat ze de broodnodige energie en voedingsstoffen binnen krijgen, niet voor de plaatselijke voetbalclub.

En die 3 tussendoortjes regel dan? Ooit heb ik geleerd dat zieke mensen kleine hapjes/tussendoortjes moeten eten. Ik ben niet zwak, ziek of misselijk waarom minimaal 6 keer eetmomenten dan? Mijn stemmetje zegt overtuigend; ‘Nee hoor, 3 tussendoortjes is belangrijke brandstof voor lichaam en geest’. Dit concluderend bedenk ik; Intuïties wordt overruled door smoezen in je hoofd. En zo sluipen langzaam overbodige gewoontes in mijn levensstijl.

Knorretje bestaat niet het zijn gewoon mijn hersencellen die de weg kwijt zijn. Intiutie, gezond verstand of mindfulnis is de sleutel naar een gebalanceerde levensstijl. Nu effe mijn intiutie resetten en in praktijk brengen. Dat wordt vast lastig door de grote aanbod in de huidige maatschappij.

Maar straks naar een verjaardag met veel verschillende zelfgemaakte taarten die ik onbeperkt mag proeven. Drie weken kijk ik hier al naar uit. Dit mag, zegt een stemmetje in mijn hoofd, ik heb het verdient! Ik ga voor 80% taart wat zal dat lekker smaken!

Wordt vervolgd…..