Vreemde vogels

Rondom huis Renswoude, 8 km (gok ik) | De dag begint met de nationale vogeltuintelling, een half uur observeren welke vogels onze tuin bezoeken en noteren op de site. Een leuke luie bezigheid. Het is nog te vroeg voor de pimpelmees want die heb ik nauwelijks gezien. Nooit geweten dat pimpelmezen uitslapers zijn. Hoe ontdekt? Ik heb 2 keer geteld, zaterdag middag en zondag ochtend. Zaterdag miste ik de duiven en het heggemusje dus ook zondag geteld omdat ik hoog in vogelsoorten wilde scoren. Maar ja, ‘s morgens vroeg geen pimpelmees terwijl dat is juist de meest aanwezige vogel in de tuin is!

Leuk tellen maar het zonnetje en de blauwe lucht roept ons naar buiten. Dit keer rondje Renswoude. Renswoude heeft klompennpaden genoeg zoveel dat het onmogelijk is om de klompenpad drukte te ontwijken. Zullen de wandelaars hommies zijn of veel vreemde vogels?

Eigenlijk wilde ik geen verslag maken, en al helemaal niet toen ik ‘s avonds op de sociale media keek, wat veel prachtige winterlandschapfotos. Zo mooi zijn de mijne dit keer niet.

Ik denk dat veel plaatsgenoten deze foto’s niet eens herkennen. We lopen namelijk door het ‘ons toegeeigende’ bos achter de Dennen, een bos van landgoed Scherpenzeel. Dit stukje ‘Renswoude’ verdient stempel bos. Het kasteelbos heeft wel de titel maar in mijn ogen is het niet meer dan een parkje.

Dit bos heeft een prachtig stukje hei met een vennetje, ik ben zo blij dat het heitje weer volledig open gesteld is! Ik heb volop genoten dit superplekje. Sorry, geen foto want het plan was om geen verslag te maken.

Verder lopen we kris kras zoveel mogelijk klompenpad mijdende paadjes. We lopen langs de ‘mangrove’ een stukje moeras. Omdat het zo nat is geweest staat er flink veel water tussen de bomen. Ook een geniet momentje, een lust voor mijn oogjes!

Veel water betekend ook blubberplassen maar door de vorst zijn de paden hard en goed begaanbaar. Ook heeft landgoed Scherpenzeel goed onderhoud gepleegd want de paden zijn vrij gemaakt van omgevallen bomen.

En daarna slingeren we weer naar huis langs restaurant de Dennen. We hebben bewust geen zakflesje met kruidenbitter meegenomen want we wilden een borrel ‘to go’ kopen. Jammer, jammer alleen gluwwhein op de tap, geen echte Renswouse kruidenbitter (bestaat ook nog niet…) zelfs geen scrobbelaar. Maar dat mag de pret niet drukken. We staan weer als vanouds gezellig onder de mensen een alcoholische versnapering te nuttigen. Je kan zeker niet spreken over een buitenkroeg met plaatsgenoten, ik heb namelijk hoofdzakelijk vreemde vogels geteld.

Op de parkeerplaats rijden auto’s af en aan om een van de vele klompenpaden te bezoeken. Gelijk hebben ze, het is een super leuke zondagmiddag bezigheid. Volgende week pakken wij waarschijnlijk ook weer een klompenpad buiten de deur.

Album: Renswoude https://photos.app.goo.gl/9Aikd7cic1Khnbk38