Waterkoud

Binneveld Wageningen/Veenendaal | Effe een klein rondje lopen met broer, schoonzus, neef en nichten met goed gevulde rugzakken voor een lekker hapje en warm drankje tussen door. Gelukkig een klein rondje want het is koud en word nog kouder in het open veld met de gure wind om onze oren. Wel voelen we af en toe een warme zonnestraal, toch zijn de handschoenen, sjaal en muts effectiever om op temperatuur te blijven.

We starten bij een uitkijktoren op de werftlaan en staan midden in de Gelderse Vallei. Het is een nat gebied en het wemelt van de weidevogels. Rechts de puist bij Rhenen, het staartje van de Utrechtse heuvelrug en links zien we de Veluwe liggen.

Voorjaar? De temperatuur zegt nee, het vogelparadijs zegt jaaahhh! Enorm veel vogels gezien en vogelspotters met grote verrekijkers op statieven. Altijd even informeren waar we op moeten letten en dat is de roestgans. De vogelier heeft hem al 40 jaar niet gezien. Effe googelen; het is een oranje gans, ook wel cascarca eend genoemd. Het schijnt een exoot te zijn, waarschijnlijk ooit ontsnapt uit volière. De roestgans is familie van de exoot terror nijlgans, die loopt hier rond samen met veel meer ganzen. En…. we hebben de vreemde eend de roestgans ook gespot!

Slechts 1 kieviet maakt geen lente, maar wij zien een zwerm van honderden kieviten! Verder zien we in het gebied meeuwen, scholeksters, smienten, wulpen, grutto, witte en blauwe reigers en ooievaar. Heerlijk is het geluid van weidevogels, je krijgt gelijk zin in een weekend waddeneilanden. Waarom eigenlijk? De weidevogel zitten ook gewoon hier in het binnenveld! Tja… omdat we nog meer vogels willen zien en horen! Ik kan er geen genoeg van krijgen! (Rupsje nooit genoeg)

Veel weidevogels roepen hun eigen naam zoals de grutto en kieviet, toch willen we de geluiden bevestigd horen met een geluidsfragment van internet. Zoveel makkelijker dan het geschreven tekst zoals “tju-lu-lu”. Als je deze tekst ritmische zingt klinkt het als tu-re-lu(ur). Later als ik groot ben hoop ik alle vogels zonder naslagmatriaal te kunnen herkennen.

We hebben ook nog graspiepers, putters, kwikstaart en de rietgorssen gespot dus leuke waarnemingen gedaan vandaag. Helaas kan ik jullie op de foto alleen maar weidse vergezichten laten zien en niet de vogels die we gespot hebben. Verweg vogeltjes kan ik niet vast leggen met de telefoon, sorry. Gewoon effe er heen fietsen of de vogel googlen.

De waterman onder ons zoekt gelijk naar waterschap klussen. Normaal delegeert hij de klus naar het werkvolk. Hoe dat in zijn werk gaat zie je mooi op de foto bij de watermolen/gemaal. De wind levert voldoende energie op om te pompen alleen zit er vuil voor de pomp, dat moet weg. Je kan dan 2 dingen doen, het werk noteren of je broer aan het werk zetten…..

Het was weer gezellig, ijskoude leerzame wandeling!

Fotoalbum: Binnenveld