Speklaag

Deel 17 | Het lukt al een paar maanden om onder mijn streef gewicht te blijven! En dat mèt tussendoortjes en vol vette voeding! Gekker nog, dit grote succes vraagt naar nog meer! Okay, minder in mij geval! Ik zit nu net boven de magische 80 kilo. Zou het ook lukken om eronder te komen? Hoeft niet, mag wel!

Het nieuwe normaal is anders lunchen, met veel extra groentjes, daardoor zijn de ‘love hendels’ weg. Maar…. er gebeurt weinig met de speklaag rond mijn navel. Stil staan is achteruit hollen. Als ik de volgende stap wil nemen en het buikvet gebied wil aanpakken moet ik misschien toch eens gaan kijken naar mijn vet inname. Dus het roer kan weer bijgesteld worden. Ik eet uit principe geen light producten met chemische vervangers voor vet (en suiker) dus wat dan?

Koffie drinken met taart en lunchen bij natuurbakker Joris Brood is een Eye-opener. Wat is de eerlijke smaak van met zorg gekozen biologische ingrediënten toch heerlijk! Op de zuurdesem boterham zit geen dikke laag Hollandse roomboter maar een smeersel van baba ghanoush een crème van aubergine en sesamolie bedolven onder smaakvolle biologische Remekerkaas. Deze echte gezonde smaakbeleving was ik even kwijt. Weer opzoeken dus!

Een prettige bijkomstigheid is dat het zware Joris brood heel lang mijn suikerspiegel stabiel en het knorretje in mijn buik tevreden houdt. Blij dat ik de bakkerij van Joris leeggeplunderd heb zodat er nu een voorraad broden in de diepvries ligt. Joris heeft mij wakker geschud en is de inspirator om weer zorg te besteden aan lekkere gezonde (h)eerlijke voeding. Weer zin om mijn best te doen.

Dus de lunch thuis wordt aangescherpt, roomboter wordt vervangen door baba ghanoush of een dikke vettige laag avocado (tip Frederieke). Ik had niet verwacht dat de zalfachtige smaakbeleving van groente een alternatief voor roomboter zou zijn!

Trouwens ook voor mayonaise, 1/4 advocado is de groentelepel mayo vervanger in mijn witlofdressing. (en eetlepel turkse yoghurt, sinaasappel, appel, rozijnen, kerrie) Natuurlijk had ik bij de salade gebakken piepers en pestomayo maar toch … het vet gebruik gehalveerd! De helft gebruiken is ook mayonaise light!

Of mayo en roomboter vervangen door groentespread voldoende is om mijn buikspek te reduceren… weet ik niet. Ik hoor de sportschool al zeggen: ‘Waar blijft bewegen in het verhaal?’ Tja, buikspier training is niet mijn dingetje, zo belangrijk is een sixpack toch ook weer niet denkt mijn vet liefhebbende ikke. Lekker eten wel!

PS: De avocado pit ga ik opkweken in een Kiemfles Grow-up van Toepas en wellicht kan ik dan in de toekomst mijn eigen avocado oogsten!

Wat er aan vooraf ging: Ik ben een half jaar bezig met mijn leefstijl project. Ik noem het geen lijnen want ik probeer alleen een levenslange wijziging in mijne geautomatiseerde voedselinname te brengen. Om op een acceptabel gewicht te komen heb ik als eerste de onnodige tussendoortjes achterwegen gelaten en de onnatuurlijke suikers. Ook gekozen voor volkoren producten en de richtlijnen van schijf van 5 bestudeerd. De aanpassingen in de voeding zijn geen straf maar juist super lekker! Compromis voor het tussendoortjes en suiker laten staan is niet rommelen aan mijn vet inname, gewoon vol vette roomboter, gebakken eieren met spek en volle yoghurt staan gewoon op het menu, eten moet natuurlijk wel een beetje lekker blijven.

Inmiddels zijn mijn ‘love hendels’ zijn weg en is het gewicht acceptabel . Dus mag ik van mijzelf 1 tussendoortje per dag. Het liefst snoep ik ‘s avonds een klein handje verantwoorde, echt vet lekkere vers gebrande noten met een splintertje pure chocolade hiervoor laat ik graag de fabriekskoeken en taarten staan.

Terug naar boven