Nieuw klompenpad

Bevermeersepad Angerlo, 10 km | Nog effe snel mijn schoenen invetten, een kansloze poging om de schoenen weer waterdicht te krijgen, regenjas aan, thermoskan warm water mee en gaan.

Wat kunnen we vandaag verwachten van het klompenpad? Geen regen, want op de weerapp hebben we de voorbij trekkende regenwolken geobserveerd en die komen niet over de Veluwe heen. We gaan ook weinig mooie warme herfsttinten zien merken we tijdens de autorit aan de voorbij zoevende natuur.

Het is hartstikke druk op het nieuwe klompenpad. Veel mensen gezien en gesproken. We vertrokken gelijktijdig met een stel, wij links om zij rechts om. Zodra we hen weer zien zouden we op de helft moeten zijn. Terug bij de auto zijn ze lang en breed weg. Weer te veel tijd verspilt aan foto’s maken en koffie drinken dus.

Qua natuur is het niet echt spannend, in de vroege herfst zijn er nauwelijk bloemetjes, weinig actieve vogeltjes en de eerste paddestoelen zijn sponzig van de regen. Maar natuurlijk zien we ander mooi dingen zoals prachtige dreigende wolkenluchten boven ‘opgeruimde’ weilanden met rechte lijnen van wegen en watergangen. En aan de horizon rijzen statige oude boerderijen op.

We lopen langs diepe lege sloten, maar waarom? In het klompenpad verhaaltje staat dat het water goed op peil gehouden wordt door sluizen en een gemaal. Of worden die sloten alleen gevuld bij hoog water als overstroomgebied van de IJssel? We hebben geen idee!

De route gaat verder over het schouwpad van de Didamse Wetering en de beek Hoge Leiding. Ik snap niet waarom die beek gekleppelt is. De beek zit namelijk bom vol met de exotische rivierkreeftjes. Beestjes die de hele sloot kaal plunderen, volgens zeggen. Dus waarom is klepelen nodig? Dat doen toch die alochtone rievierkreeften?

Helaas hebben we geen spullen bij ons om die beestjes te vangen. Want culinair gezien is het een lekker hoogstandje! Koken, pellen en lekker effe laten zwemmen in veel hete olie met een Spaans pepertje en knoflook, serveren met pasta of brood…. Heerlijk!

Dan zien we 4 grote mistrieuze betonnen koepels opduiken in het landschap. Wordt daar stiekem chemische troep gedumpt in tanks? Of zijn het schuilkelders, we hebben weer geen idee. Toch maar eens google… Worden het gewoon windturbines van maar liefst 175 meter hoog. Dan laait de discussie op is een windmolen horizonvervuiling of nuttig zeer nuttige voor schone energie?

Dus ook tijdens de wandelingen in de beginnende herfst zijn er bijzondere bevindingen te vinden. Zelfs met een klein regenbuitje hebben we een heerlijke wandeling gehad.

Album: Bevermeersepad