Landelijke opschoon dag

Petje af voor alle mensen die andermans rotzooi gaan opruimen vandaag tijdens de Landelijke Opschoondag. En zeker ook petje af voor de vrijwillige rommelopruimers in Renswoude die dit het hele jaar doen! De opruimers zijn top, die verdienen wat mij betreft een salaris boven de balkende norm. Maar wie dat moet betalen? De vervuiler natuurlijk!

Ik heb echt een grote hekel aan zwerfvuil en toch doe ik niet mee aan de landelijke schoonmaakactie. Waarom? Ik vertik het om andermans troep op te ruimen.

Het is toch vreselijk dat die onbeschofte vervuiler niet op het schavot gezet worden. Welke maffiosi bedenkt nou dat onze omgeving een grote prullenbak is?

De vervuiler zegt er staan te weinig prullenbakken onderweg. Betaald de vervuiler meer hufterproef prullenbakken? Hoeveel prullen bakken denken ze nodig te hebben, om de 10 meter? En wie betaald het salaris van de prullenbakleger?
Ik zeg: Weg met de openbare prullenbakken!

Mensen die onderweg moeten consumeren en dus voedingsmiddelen meenemen kunnen het afval toch ook meenemen naar huis? Thuis staat een eigen milieu straat van maar liefst 4 containers! Er is vast een geschikt plekje voor je blikje, flesje of papiertje. Geen zin om het afval te scheiden? Gooi het lekker in je grijze kliko en betaal zonder foeteren de rekening!

Wil je geen afval meenemen naar huis? Koop dan ook geen afval, heel voordelig voor je portemonnee en goed voor het milieu! Ook beter voor je gezondheid want al die ‘on the road’ verpakte tussendoortjestroep zijn vaak onnodige en ongezonde dikmakers.

Wil je het afval mee naar huis nemen maar niet je eigen spullen bevuilen? Zorg dan dat je altijd wastybaggies /afvalzakken meeneemt, net als de hondenbezitter doggybags meeneemt. Trouwens ook een tip voor de menselijke wc papier gebruikende wildplassers. Buiten piesen prima, graag het wc papier in doggiebag i.p.v. achter een dikke boom zakdoekje leggen!

Wist je dat filtersigaretten ook vallen onder de categorie restafval? Dus de peuk wordt niet gerecycled door moeder natuur! Tip van de dag voor rokers: Stoppen met roken of asbak meenemen of alleen roken daar waar een asbak staat!

Mijn Landelijke Opschoondag actie is niet zwerfvuil oprapen maar mijn visie te delen.

Hoe doe jij mee met deze opschoon dag? Deel de jou persoonlijke visie met evt een van deze illustratie. Samen voor een 100% zwerfvuil vrije buurt!

PS. De illustraties zijn tot stand gekomen in samenwerking met zwerfvuil werkgroep Renswoude.