De boer of ik

Vredelantsepad, Vreeland 11 km | Het eerste stuk gaat door een uitgestrekt polder weidelandschap met veel zilverreigers. Vervolgens over een rechte weg met knotwilgen en aan de horizon zien we een enorm vrachtschip tussen bomen. Een vreemd gezicht. En dan ontdekken wij het druk bevaren Amsterdamsrijnkanaal.

Door een kletsnat weiland lopen we verder,. In mijn nieuwe wandelschoenen blijven voeten kurk droog. Het gesprek gaat over de boeren protesten. En ik vraag mij af, hoe kan het weidse uitgestrekte rustgevende landschap milleu onvriendelijk zijn?

Om de paar minuten komt er met veel lawaai een enorm vliegtuig over. Hij verdwijnt in de grijze wolkenmassa, naar zonnige vakantieoorden. Vliegtuigverkeer klinkt veel minderzinvol en milleuvriendelijk als de grazende koe! Achter ons blijven enorme vrachtschepen aliexpres pakjes en andere mensenrommel vervoeren. En de koe graast verder met zijn trouwe koeien ogen. Heeft het pasgeboren kalfje nog toekomst of eten we straks allemaal pulled oats, veganistische shit zonder vlees, ei of melk?

Rechts de uitgestrekte weilanden en links lopen we paralel met de Vecht. De horizon wordt vervuild door rijen dik woonboten, de Vecht is vrijwel onzichtbaar. Geen probleem toch want wij mensen moeten ook wonen tenslotte.

Niet de boer is het grote milleu probleem maar de consumerende mensen! Al onze woon, vakantie, luxe en larietroep behoeftes nekken het milleu.

Het laatste stukje wandelen we langs appel hoogstam fruitbomen. Die hangen zinloos te verrotten aan de boom. Te ingewikkeld om te plukken en verwerken in (h)eerlijke producten. Een milleuonvriendelijk diepvriesappeltaartje of pot kant en klare appelmoes is veel makkelijker.

Maar goed, in het dorp Vreeland nemen we nog een extra slinger door de oude dorpskern, opzoek naar een kroeg voor koffie en …. diepvries appeltaart.

We stappen de auto in en rijden weer naar huis, tussen de vele andere automobilisten. Misschien is een autoloze zondag niet eens zo’n slecht idee. Even een zondag thuis op de strafbank zitten en nadenken hoe ik/jij milleuverantwoorderlijker het leven kunnen inrichten.

Maar eerst een lekkere beker zelfgemaakte chocolademelk van verse boerderij melk.

Klompenpadboeren hartelijk bedankt voor alles en de gastvrijheid op de klompenpaden!

Fotoalbum: Vreeland

Terug naar boven