Denneboompje

Loobrinkerpad Emst, 10 km | Het is een donkere en grijze dag, we zijn laat deze ochtend en de dagen zijn kort. De voorspellingen de komende week zijn niet best. Als we willen wandelen in de kerstvakantie moeten we dat vandaag doen. We willen voor het donker weer thuis zijn dus kiezen voor max een uur rijden en een middellange wandelroute.

Vol goede zin starten we met het Schaverendse klompenpad. Na een paar meter ontdekken we dat we het pad al hebben gelopen. Manon tjekt even op mijn Facebook en ja hoor, op 6 september zijn we hier er al geweest. Gelukkig start hier ook het Loobrinkerpad dus snel veranderen we route.

De wandelroute begint over grootste enk van Nederland, dit is een hoger gelegen landbouwgebied. Harry heeft het pad goed uitgezocht omdat we droge voeten willen houden. Alleen over de eng lopen is saai dus duikt de route een lager gelegen natuurgebied Vossenbroek in gevuld met het kwelwater vanuit de Veluwe. Toch geen droog wandelpad dus en we glibberen over blubber paadjes. De sneakers van Manon zijn minder bestand tegen blubber en vocht dan onze all weather wandelschoenen. Het is druk langs de route en aan de soort schoenen van de mede klompenpad lopers kan je zien wie de frequente wandelaars is of de ‘we-moeten-toch-wat corona wandelaar’.

Dan lopen we een stuk langs een recreatie vijver en zien weer een ander soort wandelaar, de hondenuitlaatwandelgroep. De recreatie vijver heeft een waterski lopende band, nu geen skieende recreanten. Onze verbazing is groot bij een andere recreatieve drukbezochte forelvis vijver. Ja, waarom zouden alleen wandelaars mogen recreëren, buiten vissen kan natuurlijk ook.

De vele sloten waar we langslopen hebben een roodbruine kleur. De kleur komt door de ijzerhoudende oerlaag in de bodem. Vaak ziet je een vieze rode gloed over het water, soms met groene waterplanten en soms vol roodbruine algachtige vlokken. Wat wel of niet gezond is weer ik nog steeds niet. Mijn oog vind de sloot met kerststerachtige waterplanten het mooist in iedergeval.

Onderweg probeer ik kerstgeralateerde fotos te maken, zoals hulst met besjes en een lief klein denneboompje aan de voeten van een dikke kale loofboom. Het is trouwens geen ‘ o dennenboom ..’ maar een hele echte sparre kerstboom. Nu nog op zoek naar een mooie grote dennenappel voor een leuke kerstfoto. Alleen die hebben we langs deze naaldboomarme route niet gevonden.

Onderweg nuttig we een kopje thee met een lekkere chocolade evergreen uit het kerstpakket. Snel lopen we door want we willen voor het donker thuis zijn. Thuis duik ik met een kleedje onder de verlichte kunstboom (!!??) en verorber een dikke plak kruidkoek (ook uit het kerstpakket). En Harry legt de eerste legpuzzel op tafel. Een goed begin van de kerstvakantie!

Fijne feestdagen gewenst allemaal!

Album: Looibrinkerpad