Grensweg

Soms pakken we de verweg klompenpaden met een overnachting bij een B&B. Gewoon genieten van een stukje extra luxe. Lekker? Ja zeker! Noodzakelijk nee, dit gaat vast over de grens van premier Rutte… De B&B’s zijn open dus we nemen proef op de som en gaan een nachtje weg anno 2020 in de 1.5 maatschappij. Ons motto dit weekend: Blijf thuis in een B&B. Het blijft raar om niet in een eigen bed te slapen, het voelt zelfs stout. Zijn wij nu een risico voor de medemens? Geen idee, geen mensen opgezocht hier.

We zijn bij een super mooie B&B de Schoppe in Meddo vlakbij Winterswijk, we zijn hun enige gast, de 1,5 meter geen probleem, de super mooie typische achterhoekse schuur is opnieuw opgebouwd en heringericht tot een prachtige moderne B&B.

Het ruime terras grenst aan het Duitse stukje oerbos ‘Zwilbrock’. De grens zie je goed liggen want Nederland heeft het land ontgonnen in productieve groene weilanden met houtwallen er om heen. Dit geeft hele mooie doorkijkjes met strakke lijnen en rechte wegen. De boeren zijn druk met het grasland maaien/inkuilen. Verder zijn er geen mensen geluiden te horen. Wel zien we veel fietsende grijze fitte futters.

We wandelen via een smokkelroute over de grens naar dat prachtige stukje Duitse oerbos met heide, turf en een waterplas met een grote kolonie meeuwen. Daar treffen we ook zo’n 40 mooie gekleurde flamingo’s. Geen kunst aan om deze vogels te spotten want er staan 3 kijkhutten langs de Duitse toeristische wandelrunde van 5.2 km. Met de verrekijker hebben we de grote zalmkleurige loopvogels goed kunnen observeren. Net struisvogels, alleen stoppen flamigo’s hun hoofd in water ipv zand net als wij. (corona…? gewoon nachtje weg en de grens oversteken!)

Zwilbrock is een toeristische trekpleister, er lopen redelijk wat Duitsers en Hollanders rond op de smalle wandelpaden. Even van het padje af en de 1,5 m afstand is geen probleem. In de vogelhutten zijn max 3 personen toegestaan. De bankjes langs de route zijn geliefde plekken om jezelf meegebrachte lekkernijen te nuttigen. Het park is voor het oog schoon veel prullenbakken en ee is personeel om het netjes te houden, zonder plastic handschoentjes en ontsmetingsmiddel. Dat maakt de bankjes en vogelhut kijkgaten vast niet 100% save.

Ook wij zitten op een bankje onze zelf meegebrachte lunch op te smikkelen. De broodjes smaken heerlijk want ik had ze belegd met extra lekkere oude kaas van de kaasboer en een hand cherrie tomaatjes voor de vitamientjes.

We lopen verder en al gauw wordt het gekrijs van de meeuwen overstemt door een kakofonie van andere vogels zoals de tjiftjaf, fitis, mees, graspieper en roodborst vast wel meer vogels maar hun taal herken ik nog niet. O ja, en de Koekkoek, die hoorden en zien wij ook. Het grootste YES moment is het geluid van de wielewaal. Dit geluid herkennen heb ik ooit van mijn vader geleerd. Voor de zekerheid even bevestiging op Google gezocht, en ja hoor, echt de zeldzame wielewaal! Gaaf! En dat in de ‘achtertuin’ van onze B&B!

Grenzen gesloten
Harry wordt regelmatig te pakken genomen door de Duitse muggen, woest verdedigd hij zijn blote benen, zinloos, Harry is te lekker! Ook worden we belaagd door diverse sonor achtige apparaten. Worden we door de Duitsers in de gaten gehouden? Af en toe duiken we de bosjes in. Dat wegduiken is slechts voor de 1.5 m regel of een wildplasje. Die drone dingen zoeven in rijke getalen kriskras door de bossen. Mogen we trouwens wel over de grens? Geen idee eigenlijk.

Ik ben benieuwd of we van de Duitsers een dikke bon krijgen vanwege het overtreden van de gesloten grenzen. Als we naar Oostenrijk rijden krijgen we regelmatig een dikke prent met foto voor te hard rijden thuis gestuurd. Ik ben benieuwd of dit grensoverschrijdende gedrag ook beloond wordt met een foto en boete. Misschien hebben ze daarvoor die geheime sonor apparaten/ drone wel ingezet!. We sluipen weer terug naar Nederlands grondgebied via de smokkelroute, de grote Duitse keizer libel stopt de achtervolging en laat ons verder met rust.

Thuis pakken we een borrel met kaasplank uit broodtrommel en regelen een warme maaltijd. Ook hier zijn we gedwongen ver weg te blijven van terrassen en horeca. Dus bij een plaatselijke gerenommeerde restaurant een afhaalmaaltijden besteld.

We halen zelf de maaltijd op om toch nog een beetje achterhoekse cultuur te kunnen opsnuiven. Ook hier is het uitgestorven en stil. Ik zie een sfeervol bikershotel met allemaal picknick tafels en vuurkorven in de tuin. Hoe leuk is het om daar een keer te overnachten en de sfeer te proeven van de way of live van bikers. Harry lacht mij uit, die mannen doen alles wat jij verafschuwd… Maar ook daar is nu het hotel en de tuin leeg.

Op ons prive terras bij de B&B pakken we de maaltijd uit en eten uit plastic patat bakken witlof, gebakken piepers en varkenshaas. In no time zijn we klaar met eten, 19.00 wat nu? De avond is nog jong . Toch maar terug naar Duitsland op jacht naar de wielewaal. Na 3 kwartier slenteren horen we hem dichter bij komen. En als lekker toetje na de maaltijd zien we hem in een flits vliegen! We hebben de wielewaal niet door de verrekijker in vol ornaat kunnen bewonderen zoals de poserende flamingo. Maar ja, flamingo spotten is geen kunst aan. Die wielewaal vinden is zeker een hoogtepunten van de dag. Gaaf!

Weer terug bij B&B de Schoppe gaan we zelf koffie/thee zetten, wat biertjes turven, potje kaarten en met de kippen op stok.

Gezond weer op
De volgende ochtend weer gezond wakker geworden in een vreemd bed en dat in de coronatijd. En nog gezonder wordt je van het heerlijke royale ontbijt in de ochtendzon. Het is een lust voor het oog, allerlei gevulde weckpotjes. Weckfles jus orange, weckpotjes met veel fruit en heerlijke yoghurt met ontbijtgranen, noten en nog meer vers fruit, eitje van de kippetjes uit eigen tuin, plank met 4 soorten kaas en vleeswaren en een heerlijk boeren brood assortiment. We krijgen plastic zakjes, want het ontbijt is zo veel dat er ook nog een royale lunch over blijft. Tjonge jonge wat een goed adres. Natuurlijk wil ik langer blijven maar we hebben de fout gemaakt om maar 1 nachtje te boeken en te plannen!

We gaan vandaag doen waar we voor gekomen zijn, het 18 km lange Achterwoldse(klompen)pad lopen in Winterswijk. Wat is de achterhoek toch mooi! Zacht glooiend couliselandschap (weilanden met houtwallen en mooie doorkijkjes) met prachtige architectuur, typische achterhoekse boerderijen met schuren van houten gebinten inmiddels dichtgemetseld ipv leemmuren en veel verticale zwarte planken als gevelbekleding. We lopen hoofdzakelijk over onverharde wegen omlijst met rijkelijk bossen fluitenkruid en komen geen kip tegen. De wereld is even alleen van ons. Ook hier geen lawaai van mensenmuizenissen. Alleen maar rust, groen en ruimte!

Ook vandaag lopen we langs de grens van Duitsland. Bang voor muggen en de Duitse keizer libel blijven we dit keer op Hollands grondgebied. We houden de grens palen goed in de gaten. Net als de kustpalen bij de zee, staan hier om de km een paal langs de landsgrenzen. De weidevogels zou ook een gelijkende factor kunnen zijn met de kuststreek. Maar gek genoeg hebben we slechts 1 tureluur gehoord. Komt het gemis van weidevogels door de intensieve landbouw, het hoogveen met nauwlijks sloten en beken of door de vele houtwallen dat we geen weide/watervogels zien?

Op een gegeven moment zegt Harry: ‘ Hé…. grens weg. Ik kijk hem vragend aan mis ik iets? Hij kijkt zoekend on zich heen en zegt nog een keer; Grensweg! Nou ja … heeft hij nu toch last van het negeren van de corona beleid en hadden we thuis het klompenpad moeten lopen? Of is het gras groener in Duitsland en wil hij toch over de grens… Hij lacht en wijst naar de straatnaam ‘Geen idee waar de grens is, de grensweg!’

Even later komen we bij een boer langs, er staat een bord met pijl voor een kijkje naar de grootste ezels van het land. Daar durf ik niet heen want dan ben ik bang mij zelf te zien in een spiegel! Klopt lachte de boer, jullie zien er te inteligent uit om daar in te trappen. Dit was ongeveer het eerste en laatste contact wat we hebben met de achterhoekse bevolking.

We lopen over diverse bijna uitestorven boeren campings met boerderijwinkel, een geiten kaasboer camping, koeienkaasboer camping en vleesboer camping met restaurant/winkel. We nemen geen kijkje in de winkels a: omdat we genoeg koek en sopie de zware rugzak hebben en b: je mag niet met 2 personen winkelen van president Rutte. Ondanks het dorstige weer en het rijkelijk aanwezige bier in de achterhoek, pakken we een appeltje voor de dorst uit de tas. Drinken koffie/thee uit de thermoskan en picknicken we in een pas gemaaid grasland onder de schaduwrijke bomen voor verkoeling.

Het volgende weekendje weg op deze mensenschuwende manier is een goede optie. Liever gooi ik de grenzen weer open en blijf ik langer onderweg. Ik wil per fiets de omgeving verder onderzoeken en dorpjes bezoeken. Vooral om volop te kunnen genieten van de achterhoekse mensencultuur en de horeca. Want we hebben brommers kieken echt gemist. Dat is toch heel Normaal!

Album: B&B De Schoppe

www.bedandbreakfastdeschoppe.nl