Lente!

Stoetwegenpad, Zeist 11 km| Oeps, zitten we in de auto op weg naar een klompenpad, horen we nu iets over een negatief wandeladvies? Daarna het verhaal over Zandvoort. Wat gaan we doen? Met het heerlijke weer terug naar huis? Wandelen op onze overvolle dijkjes met praatjesmakende dorpsgenoten? Effe het dunbevolkte Leersumse veld pakken of toch klompenpad rond het drukke dichtbevolkte Zeist?

Binnen zitten doen we als Nederland op slot gaat. En klompenpaden zijn geen attracties waar duizenden mensen naar toe gaan. Dus toch gestart. Onderweg gaat het amberalert af. Advies 1.5 meter uit elkaar blijven en dat doen we. We lopen achter elkaar om de passant minimaal 1.5 meter ruimte te geven. En hekjes openen we zoveelmogelijk met elleboog of bedekte hand en we lopen weggedoken langs een enorm politie buro want mag het nou wel of niet?

Het klompenpadpubliek is veranderd, we zien gezinnen met kinderen, jonge volwassenen, zelf moslimas zijn we op ruim 1.5 meter gepasseerd. Ook veel oude mensen komen we wandelend of fietsend tegen. Het is drukker dan alle andere gelopen klompenpaden. Op de terugweg wordrn onze ervaringen bevestigd, overal staan de parkeerplaatsen staan bom vol. Heel Nederland ontdekt dat wandelen heerlijk is.

Ik vind de lente het allermooiste seizoen van het jaar. Alle kleine lente tekentjes zijn geweldig en ik vink ze allemaal af. Want de ontdekking van vandaag is de tjif tjaf hij is terug! Het staartmeesje zien we met nestmatriaal sjouwen en de buizerd maakt ruzie met kraaien, om het eeste kievietsei soms?

De route loopt hoofdzakelijk door het steeds groener wordende bos. Harry doet zijn workouts bij enorme omgevallen bomen. Opeens komen we het 1000 km klompenpadenbordje tegen. Grappig wij denken zelf ook inmiddels wel 1000 km over deze paden gelopen te hebben. Niet dus, we hebben 72 klompenpaden bewandeld en slechts 830 km gewandeld.

Wat ons positief verbaasde was dat wandelen naast de a12 zo groen is. Je beleefd de natuur op de snelweg anders dan met de benewagen. In de auto zie je veel mooie vergezichten en lopend zie je juist de kleine en fijne details van de natuur zoals een bijzonder tondelzwammetje, klein hoefblad en zelfs de eerste bijtjes hebben we gespot. De kruising van snelweg krommerijn en wandelpad streelt ons oog, we vinden het een bijzonder staaltje vakwerk bruggebouwers!

Het fotograferen is ook een feest, de blauwe lucht, de schaduwpartijen
en de fleurige bloemetjes. En die fotos wil ik jullie niet onthouden. Op de terugweg zien we diverse drukbezichte horeca afhaalpunten, wij duiken de tuin in en openen het tuinseizoen met een lekkere bbq maaltijd.

Album : Stoewegenpad