Rozandepad

Oosterbeek | Rozandepad 13 km

Hè hè, eindelijk weer een klompenpad gelopen! Gewoon plat lopen in Nederland, nou ja plat, dat dan ook weer niet. Oosterbeek, een stukje Veluwe is een prachtig glooiend gebied.

We zijn er 1 dag na de bekende Airborne wandeltocht. We lopen door het drukke Oosterbeek met trolleybussen en veel Engelse taxi’s met oude verzetsstrijder. We lopen langs gedenkmonumenten en over de Airborne begraafplaats, veel mensen bezoeken de witte graven met mooie bloemen border.

De bomen barsten van de boomvruchten, beukennootje, kastanjes, walnoten… prachtig gezicht. De herfst beloofd veel raapplezier. Ook de eerste paddenstoelen duiken op, de herfst is in aantocht maar voor nu is het lekker korte broeken weer.

We lopen door een keurig bos met brede wandelpaden met de uitstraling van een park. De kleine pittige klimmetjes, zijn penuts vergeleken bij de Oostenrijkse bergen. Boven op de berg zijn natuurlijke bronnen die door de monniken gebruikt zijn om sprengen/beekjes te vullen met water. Overal lopen snelstromende beekjes van de berg af, soms met liefelijke kleine watervalletjes. Het water is soms vies blauw en toch ook helder. Het geeft mooie spiegelingen als de zon op de juiste plek schijnt.

Het bos heeft een chique uitstraling mede door de grote diversiteit aan bomen. We lopen langs en een heerlijke ‘dennen’ geurende boom. Al hobbelend achter de rest aan vraag ik wat dat voor een boom dit was. Geen gehoor, want de mannen zijn verdiept in informatie borden. Dus loop ik terug, voel aan de zachte stam en maak een foto. Later lees ik toevallig dat dit de grootste mammoetboom van Nederland was. Soms ben ik een echte boom knuffelaar want even later moet ik ook even de koude steenbeuk aanraken.

We zijn langs een boom met lange peulen gelopen. Catalpa, aldus een mede klompenpad wandelaar, de Hollandse naam wist ze niet. ‘Op de begraafplaats staat ook zo’n boom’ zei Anja. ‘Nee’, zeg ik, ‘dat was een klimplant de oranje trompetbloem’. Nu lees ik net op Google dat de Hollandse naam van de peulen boom trompetboom is! Anja heeft toch een beetje gelijk!

Soms gok ik wel eens wat, ik denk dat al die bijzondere bomen ooit geplant zijn door rijke mensen. Aangezien er veel grote landgoederen in Oosterbeek staan, is het niet helemaal onmogelijke gedachte. Dit wordt bevestigt door de groene bedstee, een beukentunnel van kleine kilometer waar vroeger rijke dames beschermd buiten konden wandelen zonder bruin te worden zoals de landarbeiders.

De bomen, sprengen en de oorlogsherinneringen vormen samen weer een bijzondere en gevarieerd klompenpad, weer genoten.

O ja, ook de gele kwikstaart gespot!
O ja, grappig de hommel die rondjes liep op de passiebloem rotonde

Album: Rozandepad |Oosterbeek