Wat?

Heuzensepad, Opheusden 14 km | Doen of niet doen want er wordt regen voorspeld. De regen is zo nodig voor de natuur dus wij foeteren niet. Binnen zitten is ook maar saai, buienradar zegt om 12.30 droog dus koffie mee en we pakken een klompenpad.

We hebben gekozen voor het Heuzensepad. Opheusen is de marktleider in kweken van laan bomen en wereldwijd bekend. Vanaf de dijk kijk je mooi over de boomkwekerijen en de Rijn, daarachter zie je de skyline van Rhenen aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug liggen.

De waterschap houdt hier de sloten vol met kostbaar water om economische schade voor kwekers te voorkomen. Ik vraag aan de waterman waarom de sier bomen zo belangrijk zijn. Sierbomen heeft niets te maken met onze voedselketen. Hij verteld dat de bomen jaren er over het groeien doen, en enorme strop als ze dood gaan. Dat de boeren minder water hebben voor gras is minder belangrijk. Gras groeit volgendjaar wel weer. Toch heb ik liever een stukje vlees en melkprodukten als sierboom… Al hoe wel… De fruitbomen moeten wel blijven leven wat zonder appeltjes wil ik ook niet. Dus waterschap fijn dat de sloten vol water zit in de betuwe.

We wandelen door de bloemrijke uiterwaarde en in no time zijn mijn sokken klets nat! De grashalmen zijn lang dus eigenlijk ben ik nat vanaf mijn knieën. De wandelbroek droogt snel alleen mijn voeten soppen de hele wandeling in een plas water. O ja… schoenen poetsen! Morgen een klodder vet er op gooien zodat ze weer water dicht zijn.

Anja wil alles weten over de vogeltje van mij maar weet zelf veel meer! Bij mij is een zwaluw een zwaluw. Door samen goed te kijken zien we verschillen en nu kunnen we zeggen dat we huis, gier en oeverzwaluwen hebben gezien. Nu nog effe onthouden.

Ezelbruggetjes verzinnen dus, bij vogelgeluiden heb ik ezelsbruggetjes. Kieviet roept zijn naam… dat hoor ik teminste, maar andere kijken mijn vragend aan en denken die is kie(re)wiet!

De foto’s zijn een beetje grauw door de ontbrekende blauwe luchten. Toch als je goed kijkt zie je mooie dingen zoals spiegelingen op de natte straat. Of het heerlijke lente frisse groen wat super blij was met de regen.

En op het eind van de wandeling zijn we nat en klam. Eigenlijk is het nauwelijks droog geweest. Om de billetjes droog te houden hebben we de koffie staande opgedronken. En wat smaakte in de motregen op de wind het Lunterse neutje een heerlijk, een broodnodig opwarmertje!

Fotoalbum: Opheusden

Terug naar boven