Afvinktoerist

Weesp – Hoorn 65 km | We moeten de vreselijke stad Amsterdam voorbij fietsen om bij het Markermeer te komen maar het is verrassend groen! Veel nieuwbouw, mooie bruggen met prachtige vergezichten over skyline van onze hoofdstad en toch hoofdzakelijk groene natuur.

Net onder de rook van Amsterdam komen we door een klein dorpje Durgerdam, in een klein dijkhuis serveert tante thee, thee met zelfgebakken taart. Grote woonkeuken en lief terras met stokrozen met uitzicht op het IJ. En heel verstandig geen taart genomen omdat Happen en trappen aardige buikopstoppingen veroorzaakt.

Net voorbij het schooltje van Dik Trom volgen we knooppunt 76. Verrassend, we komen een voet/fietsveertje tegen. Daar is een raar belhameljongetje, hij hangt aan een scheepsbel gek te doen en bezoekers terug te sturen. Een paar fietsers wilde al bijna omdraaien en nieuwe route kiezen. Dan komt er opeens een niet spraakzaam meneer aan die zegt: ‘ Zet je fiets maar op de boot’. ‘Boot?’ zie ik oudere racefietsdames al denken. Op die boot? Het is slechts een blauwe kooi op een  wiebelig kameleon sloepje. De schipper steekt geen poot uit omde dames te helpen en brengt ons zwijgend naar de overkant. Daar moet je maar zien hoe je je fiets van de boot afkrijgt en hij vaart snel weg. Staan we daar midden in een weiland zonder verhard pad. Trapondersteuning aan en gaan…Dan ook nog eens een stuk of 6 fiets bruggetjes over slootjes met veel blubber. Wat een onverwachts  avontuur alleen de fiets is deze barre omstandigheden niet gewend en komt al piepend en knassend boven Jan.

Kibbelingetje
Dan naar het zuiderzee dorpje Marken voor een bakje vis bij de kraam. Het dorpje heeft  typische houten kleine zuiderzee huisjes en een grote parkeerplaats. Druk! Dit is weer  een Hollandse highlight, drankje op terras,  een markermeer tonijn broodje to share  besteld en door naar de boot op richting Volendam. Daar nemen we wel een vissie op de kade. Maar zo druk, als palingen in een ton kruipen we de kade over, 6 souvenir winkels 3 foto verkleedwinkels en terrassen. Wij genieten van de mensenmassa vanaf een terras en van de zeer vriendelijke vollendamse bediening. Hij verteld ‘Het publiek is inderdaad anders, dit jaar veel jongeren’. ‘En grijze e-bikkers vul ik aan.

Ook in Volendam voelen we ons een Japanse high light afvinktoerist. Stiekem speuren wij het publiek af naar een bekende Volendammer, maar tijdens deze drukke dagen laten zij zich natuurlijk niet op de boulevard zien vooral als het bomvol met Hollandse toeristen is natuurlijk. We zoeken onze e-bike weer op en via een achterdeur ontsnappen we uit Volendam. En wie zien we daar… Jan Dulles van de 3js!

En dan nog 20 dijk naar Hoorn lekker trappen tegen de wind in met zuiderzee blik. Alles klopt muv zuiderzeeblik. We rijden onder aan een dijk die ze aan het verzwaren zijn. Dus geen zeezicht alleen maar waarschuwingsborden drijfzand. Wel duizenden koeien en ganzen. Af en toe klimmen we op een dijk en zien dan Hoorn heel ver weg liggen, we zetten de e-bike op tour en trappen verder.

De hele dag ben ik gebeld door een jappanner? Negeren natuurijk vast spam… wat blijkt… we slapen bij een ‘all jou can eat’  Japanner! We zijn zeer benieuwd naar het ontbijt morgen. In het centrum bestellen we op een mooi historische plein slechts een plankje met allemaal lekkere koude en warme voorgerechten. Daarna dwalen we tot de zon onder gaat door de straten van Hoorn. Wat een mooie oude huizen staan er hier. We duiken ons koffertje in en dromen over een lekker Japanse al jou can eat ontbijt….

Album: Hoorn

Terug naar boven