Appels en peren

Rhenoijschepad, Rhenoy 14 km | Dit keer hebben we een klompenpad in de Betuwe gelopen tussen de boomgaarden, polderlandschap en langs de prachtige Linge!

De boomgaarden hangen barstensvol met appeltjes, prachtig mooi en nog net niet rijp genoeg. Ik heb een valappel geproefd, maar nee, nog niet lekker. De laagstam peren waren bijna allemaal geplukt. Nog 1 peertje hangt er zielig en alleen aan de boom, perenboom dus… Je kan appelboomblad en perenboomblad detimineren maar dat is niet zo makkelijk als appels en peren vergelijken!

We vergelijken alles tijdens de klompenpaden, dit pad heeft veel asfalt. Geen pluspunt in onze ogen! Met klompenpaden wil je door weilanden of andere struinpaden lopen, dat maakt een klompenpad zo leuk. Dit pad loopt hoofdzakelijk over geasfalteerde dijken. En zo prachtig, dus eigenlijk zijn de grote diversiteit aan klompenpaden, net als appels en peren, niet te vergelijken!

En wat is nou mooier. de vergezichten van de polders met mais al dan niet gemaaid, grasland en fruitbomen met een prachtige blauwe lucht. Of de lange dijk met super mooie dijkhuisjes aan de ene kant en de andere kant hun tuin met hoogstam fruitbomen, aanlegsteiger met bootje en een prachtig uitzicht op de Linge? Ook dit is appels met peren vergelijken. Stiekem heeft toch de dijk mijn voorkeur vandaag.

Hoe leuk zou het zijn om deze omgeving op vakantie te gaan. Met de elektrische fiets naar een mooi gelegen B&B, dagje of 2 wandelen en daarna op de fiets vertrekken naar het volgende mooie plekje in Utrecht en/of Gelderland. ‘Dat lijkt mij wel wat’ zeg ik hard op. Harry zegt: ‘ik ga niet op fiets vakantie!’
‘En met onze vriendengroep een weekendje hier naartoe? Fietsen, lopen, bootje varen, vissen educatie over de Hollandse waterlinie, voor ieder wat wils’ is mijn volgende vraag. Want ik wil terug naar hier!

We lopen langs veel walnoten bomen barsten vol vruchten. Het schijnt dat muggen niet bij notenbomen in de buurt komen. Al dat water langs het klompenpad is een walhalla voor muggen dus notenboom bij je huis is niet gek natuurlijk!

Kraaien zijn dol op noten maar hoe moet je de walnoten beschermen? Is het zeker 30 dooienkraaienbosje de oplossing? In een notenboomgaard hangt aan elke boom een opgehangen kraai. Wat zijn nou lastdieren? Muggen of kraaien? Net als appels of peren, het is allebij wat! Kraaien ophangen is toch wel gevoelig vinden wij kraaiendorpbewoners!

We zijn bij twee rustplekken geweest. Het ford van Asperen van de Hollandse waterlinie en een leuk ‘Rustwat’ terras langs de Linge. Beide serveersters willen taartjes slijten aan mij. Bij de eerste heb ik de allerlekkerste appeltaart uit de omgeving afgeslagen. Bij de tweede moest toch het Kersen gebakje met schuim verorberd worden… Was dat de juiste keuze? Appeltaart kan overal gegeten worden, kersen niet. Wetend dat de verse kersenpluk allang voorbij is toch voor kersen gekozen. En waarom staat er nooit peren taart op de kaart? Zo kunnen we in de Betuwe nergens appel en peren taarten vergelijken!

Vergelijken is niet eerlijk, doe mij maar appel, peren en kersen taart! Want alles is op zijn manier lekker, mooi, bijzonder, speciaal en fantastische, net als alle klompenpaden!

Album appels en peren