Corona – januari 2021

Voor de Wens2app teken ik allerlei leuke wensen. Over corona heb ik nog geen wens illustraties gemaakt, want van corona wil ik ver wegblijven. Hiervoor is genoeg aandacht voor in de media. Alleen Wens2app leden vragen naar corona gerelateerde illustraties, daarom ben ik toch aan de slag gegaan met een themaweek ‘corona’. Het is een tijdsbeeld document geworden. Leuk voor de geschiedenisboeken vreselijk om in te zitten. Bij het versturen van de Wens2app zit vaak een stukje tekst, dit is gebundeld in het bla bal blog verhaal ‘Corona – januari 2021’.

Wens2app – dag 1| De leden van de wens2app hebben dus een verzoek; ‘Heb jij ook iets over corona? Negatief, positief, quarantaine of zoiets om door te sturen?’ Ik heb wel algemene- beterschaps- en hart onder de riem illustraties getekend. Niet iets specifieks met het thema corona omdat ik hoop dat het snel voorbij is.’

Het is lastig op positieve en kleurrijke draai te geven aan het onderwerp corona. Zo vrolijk, licht of humoristische is het onderwerp niet en ik wil er niet te ‘licht’ over tekenen. Past dit zware onderwerp wel in mijn tekenstijl?  

Toch zijn er wat illustraties gelukt. Bijvoorbeeld deze illustratie, poppetje met pleister over de mond. Nederland wordt langer op slot gehouden dus nog even je mond houden en doorbijten. Alles voor een fijne maatschappelijke en veilige leefomgeving….

Succes en blijf gezond

Groet Hennie

Wens2app – dag 2 | Nog een vraag van de leden; heb je een ‘hou nog effe vol’ illustratie? Want we moeten door! Die wil ik graag gebruiken als profiel foto. Ik heb haar een ‘kop op’ illustratie uit mijn Wens2app archief gestuurd, het is een sip kijkend poppetje.

Als reactie op haar profielfoto wijziging kreeg ze: ‘ Ben je depressief of zo?’ Een inspirerende opmerking en zo is de ‘ik kan het!’ illustratie ontstaan. Een positieve spiegel voorhouden werkt aanstekelijk, hiermee kunnen we positief de lockdown in.

Weer een lief portretje met dikke strepen door de agenda. Het zijn net de activiteiten die het toefje slagroom zijn op het leven. Maakt niet uit, het is toch ‘dry januari’, een maand geen feestjes, partijtjes en gezellige dingen doen. Dus yes, we can!

Succes

Hennie

Wens2app – dag 3 | In het begin van het coronatijdperk dachten we positief; ‘Ach, een keer iets minder ‘leven’ kan geen kwaad. Genieten van de kleine dingen ipv groot, groter, grootst willen hebben. Je kan corona als negatief ervaren of als een wijze les gebruiken.

Maar even duurt lang! Wanneer je zelfs opbeurende nieuwjaarwensen krijgt met ‘blijf negatief’ dan betekend dit dat de wereld echt op zijn kop staat. Een uitdaging voor dit jaar is een record aan negatieve testen scoren en positieve testen de wereld uitbannen.

Klinkt niet echt positief…

Groet Hennie

Wens2app – dag 3 | Gelukkig hebben de meeste positief geteste mensen een ernstige mannengriep. Deze licht gedupeerde coronapatiënten spreken naderhand over het ‘opgesloten’ zijn. Niet alleen de positief geteste maar ook hun huisgenoten worden springlevend en kleigezond opgesloten in hun eigen habitat. Dit opgesloten gevoel heb ik proberen te tekenen.

Wat ik mij afvraag, hebben gedetineerden en geïsoleerde coronapatiënt (en huisgenoten) even veel bewegingsvrijheid? Nou, dan is dit een klein voordeeltje van de pandemie. Na gedwongen opsluiting blijven deze mensen vast brave wereldburgers, je wil niet weer opgesloten worden.

Dit verhaal slaat natuurlijk nergens op. Er zit hangt een draadje los bij mij, nu pas durf ik mezelf de titel kunstenaar te geven. Het brein van een kunstenaar zuigt altijd een complex verhaal uit de duim. Want uiteindelijk heb ik gewoon een zielig boefje getekend!

Maar wees gewaarschuwd, blijf negatief mensen!

Hennie

Wens2app – dag 4 | Eenmaal uit quarantaine voelen de coronalijders zich buitengesloten van de maatschappij. Argwanend worden coronalijders in de gaten gehouden en met een grote boog omheen gelopen. De niet geïnfecteerde hebben de pest aan deze gasten en doen alsof ze melaats zijn.

‘Beter is beter’ dus bij groen licht hunkeren de coronalijders erna om weer deel te nemen aan de maatschappij. Maar helaas worden ze met de stempel corona op hun voorhoofd uitgespuugd. Het liefst worden ze nog een paar weken buiten de poorten van de stad gehouden. Herkent jij deze eerste intuïtieve reactie ook?

Dan besef ik opeens dat de coronalijders een warm welkom verdienen omdat zij een groepsimmuniteit creëren. Eindelijk een groep mensen waarbij je veilig knuffelen kan! Of toch niet?

Stel dat je werkt op een corona afdeling dan ben je een soort gevreesde coronameester (pestmeester of snaveldokter) en word je geacht voor een karig loontje je leven in de waagschaal te stellen. En op de koop toe wordt je door de maatschappij verbannen alsof je overdrager bent van de corona. Wist je dat deze coronameesters uit onze zorg heel secuur omgaan met corona? En zij zich veiliger voelen op het werk dan in de supermarkt? Of toch niet?

Nu met de nieuwe varianten van corona vrees ik dat de angst voorlopig gevoed blijft worden. Konden we maar wegvluchten uit deze episode van de wereldgeschiedenis. Of toch niet?

Hoe ga jij de corona strijd aan?

Groet Hennie

Wens2app – dag 5 | Van al die nieuwe corona regeltjes en wetjes word ik zo recalcitrant, balorig, dwars en tegendraads van. Ik doe heel erg mijn best maar soms… Hoe verzinnen ze het dat je wel 2 gasten in je huis mag hebben maar niet met 2 personen buiten mag zijn! Daar kan ik met mijn boerenverstand niet bij komen.

Tijdens mijn wandelingen zie ik januari 2021 zelden meer dan 2 mensen. En als ik dan toch 2 stelletjes gezellig zie samen wandelen komen er NSB gevoelens naar boven en wil ik ze verraden. Puur uit jaloersheid natuurlijk, mijn boerenverstand weet wel beter.

En daarom overtreedt ik soms balorig de wet! Mijn boerenverstand zegt dat het veiliger is om met een paar vrienden een wandeling  te maken dan bij elkaar op de koffie te gaan. Mijn boerenverstand zegt dat een keer 4 personen per dag moet kunnen want ik kom bij lange na niet aan de 12 contacten per week in eigen huis.

En zo geeft iedereen een draai aan de regeltjes het gevolg….. Avondklok? Het moet niet gekker worden,  ik kom gewoonlijk ‘s avonds nauwelijks de deur uit maar dan….. ga ik echt wel recalcitrantde straat op. Maar deze brave Hendrik zit waarschijnlijk braaf thuis te mokken met haar boerenverstand.

Weer veel wijsheid gewenst deze week

Hennie

Wens2app – dag 6 |

We leven al bijna een jaar met beperkte- en zeer beperkte vrijheid. Het schiet niet echt op dus de avondklok instellen? Is gewoon gelijk met de kippen op stok de oplossing? Nee natuurlijk niet want overdag is de kans op besmetting niet minder.

‘Belachelijke discussie’, kakelen de kippen. ‘Ophokken die mensen!’ En dan slaat mijn geest weer op hol. De kippenophokplicht is met een beetje geluk niet langer dan 16 weken. Kunnen wij mensen 3 maanden opsluiten in hun huis? Drie weken is te doen, nemen we vakantie op en gaan we lekker binnen zitten. Er is genoeg lang houdbare melk, blik groente, afbakbrood en diepvries vlees op de markt, effe flink wc papier inslaan en zitten maar!

Geen tv programma makers? Nou genoeg programma’s om terug te kijken. Geen regering? Hebben we nu ook niet. Geen gas, water en licht? Waarom niet, dat komt nu toch ook zonder mensenhanden onze woonkamer in dus kan dat ook wel tijdens de ophokplicht.

Okay, beetje lastig om de zorginstellingen draaiend te houden. Nog een probleem, waar moeten de boeren heen met al hun lekkere verse consument veilige voedsel? 

Een op hok plicht is onmogelijk in de mensenwereld, die avondklok is onzin dus is de mens vaccineren is de makkelijkste weg. Wat geeft het nou als het prikje niet veilig zou zijn? Wij staan aan het einde van de voedselketen, dus zo consument veilig en verantwoord hoeft de vaccinatie niet te zijn!

Dus nog effe in deeltijd ophokplicht en als makke lammeren de vaccinatie ondergaan. En dan zijn we weer zo vrij als een vogeltje.

Als je het zo bekijkt…

Groet Hennie.

Wens2app – dag 7 | Het aller moeilijkste van corona is toegeven/(h)erkennen dat je ziek bent. Snel handelen voorkomt mensen besmetten.

In ons kringetje is negeren van vage klachten gebruikelijk. Voor een snotneus blijf je niet thuis, want wij zijn onmisbaar zowel op het werk, als in het sportteam of bij de vriendenclub.

Ziek melden bij de baas doe je liever niet want dan mag je ook geen de leuke dingen doen in privé sferen, want ziek is ziek. Dus wij kiezen voor niet aanstellen en doorgaan.

Deze pandemie leert ons juist om bij een snotneus lekker thuis te blijven. Ik ben benieuwd wat dit in de toekomst gaat doen. Wordt de groep aanstellers die al snel last hebben ‘van een poep en een scheet’, groter? Blijft deze groep nog sneller, vaker en lager thuis? Wordt het ziekteverzuim hoger, laagdrempelig, beter geaccepteerd en/of getolereerd? Of mag je met een snotneus lekker blijven doorwerken?

Wie heeft er meer eigenlijk meer verantwoordelijkheidsgevoel de ‘ik wil niemand besmetten en blijf lekker thuis’ collega of de ‘ik laat mijn collega’s niet in de steek voor een snotneus’ collega? Wat gaat het nieuwe normaal worden?

We gaan het in de toekomst beleven. Maar eerst moeten nog even deze pandemie met nieuwe zeer besmettelijke mutaties en de nieuwe aangescherpte corona regels zien te overleven.

Succes

Groet Hennie

Dit is het Wens2app verhaal gebundelda als bla bal blog ‘Corona – januari 2021’ .

Terug naar boven