Groen tapijt

Paddenpad Wapenveld, 13 km | We hebben gekozen voor een verweg wandelpad op de Veluwe. Hier is het hoger en dus droger wandelen zonder blubber. We hebben een gezonde wandeling gemaakt en genoten van het zonnetje.

De route begint door de reserve uiterwaarde van de IJssel. Het kan hier dus heel nat worden als de ‘overstort’ functioneerd. Vol bewondering bekijken we het project hoogwatergeul bij Wapenveld, het is weer een knap staaltje waterbeheer van die Hollanders.

Het gebied is een groot weidelandschap met een hoge dijk erom heen. In het midden ligt een dijk die gedeeltelijk is vervangen door een brug. Deze brug gaat niet over een rivier maar over een groot groen tapijt en is de inlaat voor het overtollige water bij extreem hoog water. We zien geen huizen, schuren of boerderijen, alleen weilanden en hoogspanningsmasten op hoge sokkels. Vreemd gezicht natuurlijk maar broodnodig bij extreem hoog water. Zo’n overstroming wordt een paar keer per eeuw verwacht. Zouden mijn ogen dit schouwspel ooit te zien krijgen?

Vervolgens lopen we door een kleine buurtschap met minihuisjes en zandpaden. Na een kort klimmetje komen in de bossen van de Veluwe met een prachtige heide. Hier zijn de parkeerplaatsen bom vol en is het lekker druk. Gezellig om even onder de mensen te zijn, de rest van de route is heerlijk rustig. Met veel plezier hebben we gewandeld en ondertussen onbewust gewerkt aan een gezonde fysieke en mentale gestel.

Want wandelen is gezond zegt neuropsycholoog Erik Scherder: ‘Voldoende beweging verhoogt de weerstand, productiviteit en creativiteit, vermindert stress en zorgt voor een betere stemming. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van nieuwe hersencellen.’

Met de app van https://www.hersenstichting.nl/ommetje/ op de telefoon hebben we het pad gelopen. Alleen ben ik vergeten om op de start knop te drukken! Beetje dom van mijn hersencelletjes. Morgen maar weer mijn wandelschoen aantrekken om meer hersencellen aan te maken. Het hoeft geen heel klompenpad te zijn, 20 minuten per dag is voldoende aldus neuropsycholoog Erik Scherder.

Als het effe kan, wandel ze! En anders kijk je gewoon naar deze foto’s.

Album: Paddenpad Wapenveld

Terug naar boven