Koekkoek

Tricht 11 km – Is het een beetje Koekkoek om na Koningsdag het Leidschehoevenpad lopen? Nee hoor, heerlijk! Wat een fantastische pad, rust, ruimte en prachtige voorjaarskleuren. Rust omdat er geen hinderlijk geluidsvervuiling van verkeer was. Wat gaan we dit keer weer ontdekken in het polderlandschap van het rivierenland? De wielewaal?

Het landschap is een groot lijnen spel van rechte weilanden, sloten, kaarsrechte bomenrijen zowel in het bos als langs de wegen. Het lijnenspel wordt versterkt door de witte en gele bermen en slootoevers, terwijl de gele trein in de verte geruisloos door landschap glijdt.

Fruitbomen zijn bijna uitgebloeid, fluitenkruid en koolzaad vragen nu de volledige aandacht in de natuur. De bermen zijn prachtig, ook door de smeerwortel, ereprijs hondsdraf, pluizenbollen van het kleine hoefblad, dovenetel, look zonder look en daarboven fladdert de lieve oranje tipje vlindertjes.

In de weilanden en sloten weinig eenden, ganzen en weidevogels helaas. Komt dit door de 2 ooievaarsnesten dat er geen weidevogels zijn? De ooievaars lusten hun eitjes en jonkies rauw… Gelukkig zien we uiteindelijk een paar eenden gezinnetjes zwemmen.

Het is een feest als we de Koekkoek horen, natuurlijk niet leuk voor het vogeltje dat straks de dupe is met het vreemde ei… Maar ja, ook dat is de natuur. Terwijl ik uitgebreid de dodaars probeer te spotten in de slootkant, zien de andere een rare vogel met een lange staart overvliegen. Dat kan alleen de Koekkoek zijn! Gelukkig zie ik de Koekkoek voor het eerst in mijn leven, verder vliegen! Top!

We lopen langs een moerassig open ruig landschap met hier en daar manshoge boompjes, ideaal voor de leeuwerik en die zien we dan ook zijn zangvluchten maken. Ook spotten we daar de tapuit. Dan horen we een luide krekel, 1 krekel is raar, een kikker dan? We gaan effe van het padje af, toch houdt het geratel niet op. Ratelslang misschien? Toen we weg wilden vluchten zagen we een vogeltje naar een laag boom topje vliegen. De ene pakt de verrekijker de andere googled op ratelvogel en we vinden de ratelleeuwerik!

Met veel euforie lopen we verder en dan vliegt er ook nog een ijsvogel om ons heen! ‘Ja hoor, zeiden de ongeduldig wachtende mannen verderop, jullie zijn een beetje Koekkoek, Ratelleeuwerik…!’ Gepikeerd zeiden we: ‘Zeker weten dat we een bijzondere waarneming hebben gedaan, we zijn echt niet kierewiet…. !’

Even verder zien we een paar vogelspotters lopen. Ik heb graag bevestigingen over onze waarnemingen. Hun waarneming was een ordinaire tjiftjaf en fitis… Dus wij vertellen vol trots over de Koekkoek, ijsvogel en ratelleeuwerik…. Hun waren opzoek naar de sprinkaanzanger, samen op google luisteren we naar het geluidje van het vogeltje en we kunnen vol overtuiging zeggen. Wij hebben de sprinkaanzanger ontdekt! Hoe leuk is dat!

Kijk hier naar de foto’s van het Leidschehoevenpad

Klik hier voor de foto’s van het Leidschehoevenpad

F