Lappendeken

Alemschepad, Alem 8 km | Welke klompenpad pakken we vandaag? Het eerste niet gelopen pad op de lijst. Het Alemsepad, slecht 7 km lopen en een reistijd van 2 uur. We willen toch alle paden lopen dus gaan met die banaan! Het is een nat pad volgens de reacties, aangezien het nu kurk droog is, een prima keuze.

Alem is een prachtig klein dorpje langs de maas. Omsloten door water, weide en dijken. Mooie vergezichten over een lappendeken van verschillende landbouw vormen. Net gemaaid grasland of hooiland waar een boer een joggie hooischudden leert. En een speciaal voor het natuurbeheer heel hoog gras met prachtige halmen. Ook bouwland met mais waar een kleurverloop van kleibruin naar ontkiemend fris groen in de verte. Of de mooie strakke voren van een aardappelveld. En vanaf de dijk geeft de diversieteit een prachtig vakkenpatroon weer. Mijn oog kan dit beter vast leggen dan mijn smartphone camera, helaas.

Jammer, de fluitekruid is uitgebloeid. ‘Dus we zijn hier te laat zeker’ vraagt Harry. Misschien wel maar de dijken staan zo vol met allerlei bloemen dat ik de uitgebloeide fluitenkruid voor lief neem.

Voor de slechts 7 kilometer wandelen heb ik geen thermoskan water meegenomen. Spijt, want onderweg komen we watermunt en kamille tegen, heerlijk voor in de thee… En de geur van de vlierbloesem doet het water in mijn mond lopen, heerlijk als dorstlessende hollundersaft/vlierbloesemsiroop. De volgende keer deze producten maar oogsten voor consumptie! A hoe wel… vlierbloesem siroop… te veel suiker dus eigenlijk drink ik dat niet.

Langs het water lagen duizenden mosseltjes, dat verwacht je niet langs de rivier, ook zag ik een afgebrokkeld muurtje zoals we vele kilometers zagen in Kroatië. Later zag ik dat het een bankje voor stelde. Langs het water zag je veel plastic soep en andere rommel. Rotzooi, zegt harry, klopt maar het verteld ook een verhaal.

Dat het water een grote rol speelt in dit landschap zie je ook aan het prikkeldraad waar de resten van hoogwater nog in hangt. Er is een groot contrasten tussen de enorme mooie kleurijke bermen en soms droge gescheurde klei met dode plantjes. Of de dode planten nu door droogte komt of onkruidbestrijding dat weet ik niet. Weer weinig weidevogels gespot maar gelukkig is de flora is hier fantastische!

En wat is verhaal van de boerderijen hier?geen traditionele Hollandse boerderijen maar grote oude rommelige schuren en kleine eenvoudige huizen. Waarom? Misschien is dit gebied als bouwgrond laat ingepolderd en is dit een goedkope naoorlogse bouwvorm geweest. Geen idee , het staat niet vermeld in het klompenpad verhaaltje op de app.

In Renswoude hebben ik de eerste processierupsen in de eikenbomen zien zitten. Eiken hebben we hier weinig gezien. Langs de route staan enorme grote populieren. Heerlijk dat luidruchtige geluid van de wind door de populaire bladeren. De skyline de maas, weilanden, dijken bomen rijen is een lust voor het oog.

Trouwens… langs de Maas staat om de 100 meter een bakerboom om richting te geven aan scheepvaart bij hoog water. Die ben ik even vergeten op te merken vandaag. Wij hebben alleen hoog voor de vele bloeiende meidoorns. Gelukkig moeten we hier in het land van Maas en Waal nog veel klompenpaden lopen. Omdat de reistijd best lang is ga ik maar eens kijken of we de volgende keer een B&B kunnen boeken.

Fotoalbum: Alemsepad

Terug naar boven