Resetten

Deel 15 | Waar zit mijn reset knop? Langzaam gaat het namelijk de verkeerde kant op, ook al blijft het gewicht dik onder de 85 kilo. De gevaarlijke term ‘nog eentje dan…’ is terug in mijn vocabulaire. Een zin die niet past bij mijn leefstijlproject.

Ook knorretje is terug! Dat is het rommeltje in je buik die honger aangeeft en je aanzet tot het consumeren van overdadige voedingsmiddelen. En mijn bioritme is van slag, laatst zat ik al om 11.15 aan de lunch omdat ik luisterde naar mijn knorretje ipv kijken op de klok. Komt het knorretje door nonchalant suikergebruik of onregelmatige eetmomenten? Het kan de oorzaak zijn van schommelende bloedsuikerspiegel en dus lekkere trek..

Waar is het mis gegaan, toch niet met mijn verjaardag? Is een dagje vijf taarten en geen visite toch funest voor een goede levensstijl? Mijn superleuke verjaardagscadeau was de 6 eetmomenten met taart en een spelletje. Ook al zitten er gezonde hartige taarten tussen, de lekkerste taarten bevatten  explosief veel suiker natuurlijk.

Hebben die taarten de behoefte naar suiker en tussendoortjes aangewakkerd en is de sluipmoordenaar suikerverslaving onbewust toegeslagen? Of komt het door andere zoete ‘suikerloze’ producten zoals muesli en thee? Als ik goed mijn papillen aan het werk zetten proef ik een vies chemische zoetje aan theesoorten zoals zoethout en minty marokko. Toch maar mijn thee keuze veranderen in de pittige gember en chai theesoorten.

Chips!

Ook is onregelmatige eten en grijpen naar tussendoortjes niet best voor het leefstijlproject. Laatst heb ik een zak chips verorbert. Lekker? Nou, halverwege de zak ontdekte ik dat ik alleen het laatste chipje proef. Dus waarom dan een hele hand naar binnen proppen als er maar eentje de smaak geeft? De smaak blijft 5 minuten hangen en daarna denkt mijn hoofd ik wil nog zo’n smaakbeleving! Niet 1 chipje maar de hele hand natuurlijk want dat willen mijn kaakspieren en mondbeleving namelijk graag. Het geluksmoment is snel weg en uitpuilend zit ik ontevreden op de bank.

Dit was het omslagpunt, op zoek naar de reset knop. Terug naar de basis, 3 hoofdmaaltijden uit de schijf van 5. Volkorenproducten, extra veel groentjes en liever geen suiker. Aangezien het gewicht okay is beloof ik mijzelf elke goede dag een handje nootjes met flinterdun stukje pure chocola. ‘s avonds verdeel ik mijn beloning over 2 grote koppen thee en peuzel ik met muizenhapjes het schaaltje leeg.

En de resetknop werkt! Lekker genieten van gezonde dingen, plannen maken voor variërende maaltijden dat maakt eten een feest ipv een geautomatiseerde gewoonte. Het knorretje in mijn buik zegt dat ik op de goede weg ben maar nog niet helemaal de regelmaat te pakken heb en ontsuikert ben. Het komt vast goed!

Terug naar boven