Onder de mensen

Speuldepad Ermelo, 16 km | Wandelen rond het kleinste stadje Staverden is heel toeristische met wel 2 Horeca ‘to go’ plekken. Want o, wat missen we de horeca langs de routes. Voor de zekerheid nemen we thee mee en je raad het nooit, we lopen wel twee keer de horeca voorbij. De eerste keer te vroeg en de 2e keer te druk. Nou, wat missen we de horeca! ipv van lekker relaxend mensen kijken en wachten op je beurt, glippen we weg van de menigte. We worden een beetje mensenschuw. Dus hebben we een 16 km lange wandeltocht gelopen zonder boterhammetje met slechts een candybar uit de tas. Saai!

Op een bankje observeren we voorbijgangers met verschillende outfits, echte outdoor stellen in 2 gradaties ANWB of merkkleding, paardenwereld chique of gewoon het klootjesvolk. Langs het klompenpad groet iedereen elkaar en wissel ik graag een kort woordje.

Twee in volornaat geklede outdoor mannen beweren geen ‘echte’ outdoors te zijn en lopen verder pratend over een expeditie in Rusland! Later halen we ze weer in en ik vraag of ze op zijn Russische lunchen… Met wodka bevestigen ze. Grootspraak natuurlijk, helaas heb ik onze alcoholische versnapering niet in de tas gestopt omdat er voldoende horeca was en de temperatuur te hoog voor kruidenbitter. Anders hadden die mannen een Hollandse borrel van mij gehad. Ik moet trouwens snel door lopen en mag niet kletsen van de wereldvreemde Harry.

Bij het stadje Staverden is het publiek helemaal anders, geen groetende klompenpadgenoten maar grote groepen kletsende families met verveeld kijkende tieners en oudere stellen die van een auto/kort wandel uitje genieten.

Beetje saai is het klompenpad dit seizoen wel, veel bruin bos, bruine hei en bruine zandpaden niet echt vrolijke kleuren gespot. Maar ja, ieder seizoen heeft zijn charme, concluderen wij. Desalniettemin zit de wandelroute van 16 km er in no time erop. De zon is heerlijk warm, het voelde als voorjaar!

Er is nog nauwelijks een teken van een nieuw flora leven of vlindertjes, torretjes en bijtjes. Kan ook niet want op sommige plekken ligt nog sneeuw. Na de hoge temperaturen van vandaag verdwijnt de sneeuw vast voor de zon…

En het allerlekkerste zijn de veelbelovende vogelgeluiden, ze proberen de in grote getale luidruchtige motorrijders te overstemmen. Ik heb de eerste tjiftjaf gehoord, ik dacht zelf graspiepers te horen en op de terugweg zelfs 20 kieviten gezien. Alles bij elkaar is de wandelroute het helemaal goed! Laat de lente maar komen!

O, dan heb ik het nog niet eens over dassen poep, molshopen en het in onze ogen waardeloze rondhout kap verkoop gehad!

Album: Staverden