Op weidevogel jacht

Bunschoten 10 km – Vandaag wil ik weidevogels horen en zien, dan moet je naar een poldergebied natuurlijk. Dus gekozen voor het Veendijkpad. Een risico is dat het mooiste stukje is afgesloten vanwege het broedseizoen. Ons plan van aanpak is om eerst een slinger door Bunschoten te gaan en daarna de vogelweide in. We lopen richting een enorm nieuwbouwproject ver buiten de dorpskern. Ik ben bang dat de verstedelijking ten koste van de weidevogels gaat. We horen slechts 1 kieviet stel en heel veel zwaluwen maar nog geen grutto of tureluur….

De oude kern van Bunschoten heeft de status historische erfgoed. Achteraf gezien was dit het mooiste stuk van de route. Het dorp is bijzonder opgebouwd met een weiland midden in het dorp. Een langgerekte straat met veel monumentale huizen. De oude huizen zijn soms uitgebouwd tot drie huizen achter elkaar, op een smalle bouwkavel. De welstand commissie is soepel want we zien de vreemdste huizen staan tussen de monumentale panden. In het dorp ruiken we de ene keer verse vis, dan weer gerookte paling en tenslotte zoete broodjes van de bakker, typische Bunschoten!

De wandeling loopt verder langs sloten en bermen met nu al uitgebloeide voorjaarsbloemen. De nieuwe generatie bloemen staan nu al weer op het punt van ontluiken. We zien veel eenden en waterkipjes met jonkies, ook rijkelijk aanwezig is onze favoriete fuut. De fuut zit nog op het nest dus nog geen jonkies die meeliften op de rug van moeder fuut.

We lopen de polder in met prachtige vergezichten met weidse wolkenluchten. We kijken over de door zuring rood bloeiende weilanden naar windmolens en een enorm groot haven complex met dure boten van de Eemhof. En dan eindelijk…. aan de andere kant van de een dijk zien we een klein plasje met een paar grutto’s en tureluurs. Helaas ervaar ik geen overdosis aan weidevogels op het klompenpad …

Fotoalbum: Veendijkpad – Bunschoten