De Achterhoek

Geesteren 20 km – Weekendje weg; Het boereneschpad gelopen inclusief overnachting bij B&B ‘Het Rosbach”. Leuk kado van Harry, hè!
Wi-j goan brommers kiek’n in de achterhook en wi-j habb’n d’r maar ientje eheurt! Wat een rust en gastvree volluk daor! En t’ laand is doar allebastes mooi!


We starten de wandeling en lopen dwars door het kleine centrum van Geesteren en zien alleen Grolsch en drie sterren jenever reclame. Er is alleen een café/restaurant en verder niets…. Bijna niets dan, ook een kringloop! Het is mijn feestje dus ik beslis, we gaan daar snuffelen! Harry wil niet, al die ouwe zooi…. Dit snap ik niet want hij kijkt elke avond naar American Pickers, een programma in- en verkoop van ouwe zooi…. ‘We komen alleen kijken’ zeggen we, ‘niet kopen! We willen een klompenpad van 20 km lopen en we hebben nog geen stap gezet!’ Hij balen, kijkers, kijkers, niet kopen. Na 10 minuten sommen we op: ‘Doe maar 3 lampen, 2 rode retro stoelen, 2 kussens, 1 ouwe koelkast en een tekst bordje ‘ je bent nooit te blond om iets te leren’ voor Linda G.’ Je ziet dollar tekens in de ogen van de verkoper. Harry haalt de auto om bijna alles in te laden, we laten het tekstbordjes, koelkast en stoeltjes toch maar staan. De rest wordt afgerekend, hij ziet de dikke portemonnee van Harry en probeert …. ‘Ook de koelkast erbij doen? Ik vind het poep leuk om met Harry in die kringloop te scheumen, doen we vaker Har!


Enfin …. vertraging opgelopen van zeker een half uur en weer terug bij af. Auto staat weer bij de B&B, portemonnee geleegd, 3 lampen rijker en we vertrekken voor de 2e keer.


We dwalen over boeren landweggetjes, weilanden en doorkruisen een bosje. En wat hoor ik daar…. De Wielewaal! Effe bevestigen met YouTube geluidsopname… yes Wielewaal! Helaas zien we hem niet, we zijn namelijk de verrekijker en muggespul vergeten. Harry met korte broek (ik ook) word opgegeten door de muggen en wil doorlopen. Ik geef hem een bos weegbree om op de kriebels te smeren en we lopen verder . De Wielewaal achtervolgt ons… Gaaf!


Na al 3.5 km ploffen we in een theetuin neer, daar krijgen we een koffiepot en theepot met gebak. Er zit wat druk in mijn broek maar poepen wil ik niet op hun poepdoos! Het is een weggetimmerde ‘schotel’ toilet. De ombouw van hout is voor het oog kraakhelder. Maar de zit beleving is toch wat klein en viezig.


We lopen verder via een gevarieerd landschap een monumentaal dorpje Gelselaar in, met scheetjes van monumentale huizen. Overal tekstbordjes die Harry wil lezen terwijl ik mijn kringspier met veel druk aanspan. Weer een kroeg met Grolsch uithangbord maar Harry wil door naar museumboerderij erve Brooks. Dus nog een klein stukkie met druk op de ketel…. Zo wat opluchting! De poeperitis stress is weg. Uiensoep genuttigd en met een opgeluchte darmflora blazen we weer verder.


Zes kilometer van de 20 gehad, 1 winkel en 2 pauzes en nu gaan we maar eens flink doorlopen…. Doorlopen? Dat staat niet in ons woordenboek. Wij lopen gemiddeld 3 km per uur. Fotootje hier, verhaaltje daar, boerderijtjes kieken, vogeltje spotten zus, bloemennaam Google zo…. Daarom kieken we wel uut om een Nijmeegse vierdaagse te lopen, ons tempo te laag of we struinen gewoon te lekker!


We pakken nog een routeverlenger met een horecaplek. Hiervoor moeten we effe van het padje af in het kleine dorpje Noordijk. Weer slechts 1 uithangbord met…. Grolsch. Doodstil maar de deur is open. ‘Eentje kan net’ zei de kastelein. Hij gaat bij ons aan de bar zitten, samen wachten tot de plaatselijk muziekvereniging klaar is met opbouwen van de feestzaal voor uitvoering met verloting. Het dorp is 600 man groot, hij foetert dat er in deze omgeving een beschermd dorpsgezicht is, er mag niets gebouwd worden zegt hij pessimistisch en daardoor glijdt de ooit bloeiende gemeenschap af naar niets.


Wij genieten van het kleinschalige, rustige verkeersdrukteloze landschap en gaan verder voor de laatste kilometers. We speuren stiekem de horizon af naar de kerktoren met een Harretje (haantje) en Hennetje. De beentjes vinden 20 km eigenlijk meer dan genoeg. Uiteindelijk strompelen Geesteren binnen. Borrel in de mooie B&B tuin, effe douchen, het is al 19.30. Stram en stijf lopen we naar het plaatselijke dorps café/restaurant voor een goed diner met veel groentjes. We zitten daar met 4 tafeltjes B&B gasten en 3 tafels met plaatsgenoten. Gezellig druk, toch nog een beetje roering in het kleine dorpje. Op onze enorme kamer nemen we nog een kopje thee en poepzat slapen we in.

Klik hier voor het fotoalbum