Pado’s

Hollersbach im Pinzgau, Oostenrijk | Haus Renswouw
Vakantie is spanning opzoeken, of is vakantie ontspanning? Wij hebben iets gevonden wat beide bezigheden dekt. Ontspannend pilzen (chantarellen en eekhorentjesbrood) plukken in het bos. Echt een eureka moment als je een groepje gele chantarellen vindt. Geen rode, witte, bruine, glazige maar gele chantarellen. Lekker dwars door het Oostenrijkse bos struinen met een zakje en een mes. We plukken geen chantarellen maar snijden ze, zodat de chantarellen niet afsterven. Max 2 kilo per persoon mag je plukken. Daarna tevreden naar huis. Later lezen we trouwens in de krant dat er boetes tot 14000 euro gegeven worden!

Of gaan we toch niet tevreden naar huis? Tijdens de lunch zien we enorm veel bosbessen staan. Kleine struikjes met heel veel grote bosbessen. Heerlijk ontspannend op de knietjes en plukken. Verslavend! Net als de pado’s zoeken. Over pado’s gesproken, hebben we wel de goede paddestoelen geplukt? Of gaan we straks hallucineren of nog erger! Dat is de spanning die wij opzoeken vandaag!

Dan het verwerken van de chantarellen en eekhoorntjesbrood. Daar gaat ook veel uurtjes ontspanning in zitten! Al die pado’s schoonborstelen! Kopje thee erbij en poetsen maar. Het duurt nog even dus ook een biertje erbij. Bosbessen spoelen. En daarna gezellig ontspannen kokkerellen.

We beginnen met de eierzwammels/chantarellen, allemaal gewassen en gebakken. Hiervan maken we verschillende kleine gerechtjes.

Als eerste en thaise biefstuk salade gemaakt met ijsberg, rucola, tomaat, komkommer, uitje (vergeten), appel uit Italië en nootjes. Biefstuk gebakken, de chantarellen nog even aangezet in de pan, alles verdelen over de bordjes met dressing van citroen, ketjab/oestersaus, olijfolie en ketoembar (ipv) korianderblaadjes. Dat was lekker!

Spannend! Hebben we het voorgerecht overleefd? Ja zeker! Want daarna hebben we eekhoorntjesbrood schnitzels gemaakt en gegeten! Pado’s schoongemaakt in plakken gesneden, paneren met bloem ei en paarneermeel. gebakken olijf olie en…. Spannend, smaakt het? Of vallen we er bij neer?

Goed gegaan, de beentjes er weer onder en een pasta gemaakt met varkenshaas, eierzwammels, ui, knoflook en rozemarijn!

En natuurlijk moeten we ook nog iets aan onze suikerverslaving doen. Dus tot slot een omelet met heidelberen/bosbessen gemaakt.
Eidooiers, melk, bloem en maizena loskloppen. Stijf geklopte eiwit erdoor spatelen en bakken maar. Citroen suiker en likeur verwarmen en bosbessen opkoken. En een heerlijk en verslavend toetje is klaar.

Voor het geval we deze gevaarlijk (ont)spannende dag niet overleven…. Vergeet-ons-nietje!

Album: Hollersbach pilzen