Processie

Thuis 0 km – Wij zijn bang! Geen weekend wandeling meer voor ons! Ik bang voor oververhitting en Harry bang voor kriebels en het kleine processie rupsje. Op de fiets en benewagen heb ik veel bloot gestaan aan de rupshaartjes, gelukkig geen last van irritatie! Toch blijf ik angstig om mij heen kijken, wat heeft Nederland veel eikenbomen, ik heb heel veel proceccierups nesten zien hangen. Meer dan koolmees vogeltjes!

Dat heeft mij aan het denken gezet, hebben we last van de processie rups explosie door de massa sterfte onder de koolmeesjes? Wij bestrijden de buxus mot met gif, gevolg masale koolmeessterfte. De koolmees kan hierdoor hun lievelingshapje de processie rups niet verorberen. Dus de mens wordt indirect gestraft door zijn eigen toedoen! Of is het de schuld van de buxus mot?

De processie en buxus rups worden nachtmotten, een lekker maaltje voor de vleermuizen zou je denken! Mooi, dan kan de vleermuispopulatie groeien, eten genoeg voor die beestjes! Het volgende probleem… Huisvesting voor de vleermuis, wij mensen hebben geen ruimte voor vleermuizen. Dus motten aartsvijand, de vleermuis kan de motten populatie niet in balans brengen. En ondertussen ligt de processie rups schuddebuikend mensen uit te lachen in zijn hangmat!

Aan de andere kant snap ik trouwens niet dat de mot het zo goed doet hier! In mijn bloementuin met een insect vriendelijk madelief/klaver gazon en de vlinderlokkende borders met brandnetel is geen dagvlinders te zien. Zelfs niet op mijn weelderige bloeiende vlinderstruik! Hoe kan het dat de motten het zo goed gedijen en de dagvlinders uitgestorven lijken te zijn? Trouwens ik heb wel de zeldzame kolibrievlinder in mijn tuin gehad. Maar ja dit is eigenlijk een mot die overdag actief is.

Kan de rupsenplaag ook door het veranderende klimaat komen? Klimaat is inderdaad iets veranderd, ik ben helemaal in de warry, de zomers zijn veel te heet! Daar waar ik op vakantie ga is een hittegolf! We durven nu geen vakantie te boeken!
Ik vind het te exotische warm en droog in Nederland en snap dat de rups in processie ons land binnen wandeld! Dat is ook de reden dat de exoot buxus mot in Nederland goed gedijt. Harry vindt mij een super aansteller bij warm weer. Maar Harry is een grote muggenzifter wat betreft een muggekriebeltje of brandnetel kusje en een processie kriebel wil hij al helemaal niet ervaren! Vandaar we de laatste tijd niet wandelen en geen wandelfotoverslag hebben gemaakt.

Maar goed, door de opwarming van de aarde, het verdelgen van de koolmeesjes ipv de buxus mot, en met de bedreigde vleermuis kunnen we concluderen dat wij last hebben van de processie rups!

Eigen schuld dikke processie bulten dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *