Soep2go

Zandslagenpad Rossum, 15 km | Er is de hele dag regen boven Renswoude voorspeld. Dat betekend een ander droog stukje Nederland opzoeken om daar een klompenpad te lopen.

In de regen rijden we naar het land van Maas en Waal en parkeren bij 2 super leuke restaurantjes aan de Waal. Ook hier staat de parkeerplaats vol auto’s en dit zijn geen restaurantbezoekers maar wandelaars. Je kan hier maaltijden en koffie2go meenemen, daar hebben we geen rekening mee gehouden dus slingeren 2 rugzakken met proviand op onze rug en vertrekken. Het is waterkoud, we zetten de pas er goed in om warm te worden.

Rond etenstijd begint het zachtjes te regenen. Effe een slok water nemen en door klinkt niet aantrekkelijk. Dus een bakkie soep2to go uit de proviand tas gehaald, niet echt handig lopend drinken trouwens. Wat zou het heerlijk zijn om lekker neer te ploffen in een restaurantje.

Wat is de dorpskern van Rossum een mooi nostalgisch rivier dorpje met leuke, grote en kleine dijkhuizen. Grappig zijn alle rode postcode loterij kerststerren, niet geteld maar ik gok dat we er zeker 20 gezien hebben. Het gehuchtje Rome is ook zo leuk, bij elk dijkhuis staat een kerstboom waar de bewoners zelf een lichtsnoer hebben gehangen. Aan de andere kant van de weg staat een kerstster, dit geeft s avonds vast een mooi kerstsfeertje.

Het land van Maas en Waal is bekend om de fruitteelt, natuurlijk is een bloesemtocht leuk. Ook in de winter zijn de boomgaarden mooi. Hier en daar hangt nog een appeltje voor de dorst, bij sommige boomgaarden ligt een dikke laag rottend fruit onder de boom. Harry ziet dit fruit liever in zijn distileer tonnetje liggen.

We glibberen over een zwaar kleipad naar het volgende dorp. We vinden het niet erg om op een verharde weg tussen de bijzonder leuke huizen te lopen. Harry loopt langs een droomstekkie, een huis met heel veel mooie schuren. Voor dit huis zou hij zelfs Renswoude willen verlaten, mits hij voldoende geld heeft om alleen lekker in zijn schuurtjes te kunnen rommelen. Dat kan alleen als hij een enorm bedrag wint bij de (postcode)lotterij…

En dan lopen we op de dijk langs de Waal terug naar de auto. Onderlangs door de klei baggeren kan, wij kiezen voor asfalt. Mooi hoog en droog want de dijk is recent zeker nog een meter hoger gemaakt. Hier kijk je mooi over de Waal en de boomgaarden. Er is ruimte genoeg op de dijk want in de winter zie je geen toerfietsen, motorrijders of andere toeristische dijk rijders.

We lopen gelijk op met een zware vrachtboot die tegen de stroom in zwoegd. Wij denken de trage boot wel bij te kunnen houden. Een kleinere boot haalt hem via de binnenbocht razendsnel in. Een boot van rechts schiet net voorlangs. Die logge trage boten kunnen niet acuut remmen, gaat dit wel goed op de drukke bevaren Waal? Een andere boot maakt een pirouette om het sint Andries kanaal in te duiken. Maar dat heb ik gemist omdat ik een plas water aan het fotograferen was.

Ondanks het grijze weer is er veel te zien langs de klompenpadroute. Ik heb en toch nog leuke foto’s kunnen maken.

Thuis plof ik met thee, jagerthee likeur en en bakje chocola met pecannootjes op de stoel om weer een verhaaltje voor jullie te schrijven.

Album: Zandslagerpad Rossum