Verrassing

Verrassing! Een familiebezoek in Lunteren gaat vaak gepaard met een wandelingetje. Dit keer niet naar het middelpunt van Nederland maar richting Ede. Gewandeld langs zandpaden, nooit geweten dat er zoveel zand- en fietspaden door Lunteren lopen. Verrassend leuk, dus hier gaan we een keer op verkenning met de E-bike.

Zandpaden en brommers horen bij elkaar, deze cultuur verwacht ik in de Achterhoek niet in Ede. Vandaag nul brommertjes gehoord maar onlangs heb ik tijdens de Lunterse dag veel in oude kledij gehulde brommerrijders voorbij zien komen, dat was ouderwets brommers kieken. Nu snap ik waarom er een dikke 500 aanmeldingen voor de Lunterse dag brommertocht waren. Hier langs die zandpaden wonen vast veel stoere boeren met voorliefde voor buikschuivers.

We lopen over een voormalig soma terrein, een oefenterrein voor machinisten. Dit terrein is teruggegeven aan de natuur en de heide komt langzaam terug. Wel sporen van de moeflons gevonden maar niet gespot. Waarschijnlijk verstopt diep in het bos om niet gedood te worden door de wolf en opgegeten door de lammergier en de steenarend. Allemaal beesten de Nederlandse natuur ontdekken. De natuur die oprukt doordat boerenbedrijven worden onteigend. Tja, ik krap op mijn kop, wat zie ik nou liever in mijn omgeving. De Hollandse open weilanden met koeien en brommers of een Turkse lammergier…..

Onze gastheer laat een verrassend mooi en nieuw stukje Lunteren zien. De zandpaden, en kronkelende bospaadjes doorkruizen ruiterpaden, fietspaden en mtb routes, mensen recreatie mogelijkheden te over. We spotten de eerste paddestoelen die mooi staan te zijn in het warme nazomerzonnetje. Kortom weer een heerlijke wandeling en ondertussen veel familieweetjes opgedaan.

En als afsluiting heb ik mij laten verrassen door de kok van restaurant de Verrassing in Lunteren. Vooral de op kamertemperatuur gebrachte zalm tataar met een topping van palingsliertjes is verrukkelijk!

Terug naar boven