Vlieg op

Tienhoven 18 km – Het zoddenpad onder de rook van Utrecht kan niet leuk zijn. Stad, druk, lawaai… Maar ja, we willen alle klompenpadden lopen, dus ook deze. De auto parkeren we bij een museumboerderij en we beginnen met koffie. Op het terras zit een fietser uit Alblasserdam ‘ Wij hebben altijd het lawaai van Schiphol. Hier is het heerlijk rustig, gisteren was ik hier op de racefiets en vandaag terug met mijn vrouw want ik wilde haar graag het rustige plekje laten zien.’ Dat beloofd veel goeds, we gaan op pad en zien Utrecht geluidloos aan de horizon liggen.

Het is een verrassend mooi natuurgebied een bosje op mee verend trilveen. Dat komt omdat een klein laagje veen op het water drijft. Riet gedijt goed daar de bomen minder, blijven klein met een magere kruin.

Veel water is leuk voor oa de kleine karkiet, lepelaar (12), en een meeuwachtige vogeltje/zwart visdiefje zien we boven het water vliegen en biddend als een valk, duiken naar vis. Zwarte stern dus, in het water zien we een stuk of 5 nesten drijven .

We speuren vegetatie af naar orchideeën en komen berenklauw, waterspirea, valeriaan en de regelaar tegen, het zeldzame plantje ratelaar herinnerd mijn vader aan de hooilanden van uit zijn jeugd, stuurde hij pas nog met de app.

We pakken de routeverlenger mee en lopen door een prachtig bos, net de Amerongse berg. Of is dit bos het staartje van de Utrechtse Heuvelrug?

Op het infoborden staan ook bijzondere beesten zoals de slang en de groene glazenmaker. De slang willen we niet zien, toch speuren we het water af. De enorme de groene glazenmakers (libelle) vliegen druk heen en weer. Deze helicopters zijn niet storend. Wel iets anders. Vlieg op lawaaierige vliegtuigen van vliegveld Hilversum! Zweefvliegtuigen okay maar die trekvliegtuigen zijn irritante herryschoppers! Hoe kan die fietser nou zeggen dat het hier rustig is!?

En dan lopen we weer op het land van de museum boerderij. In het weiland vliegen paniekerige kieviten hysterische om ons heen. Hun nesten zijn niet moeilijk te vinden. In de volgende weiland staat het gras zeker 1.50 meter hoog, snap ik wel want de boer had zijn schaapjes op het droge staan.

We hebben weer veel gezien, ook een slang….

Fotoalbum : Zoddenpad