8 – Fairtrade kostenplaatje

Mijn opdrachten zijn vooral illustraties voor jubilarissen en kroonjaren. Wil je een persoonlijk kadootje geven… Hennie tekent wel effe iets op de valreep! Ja, heel leuk om te doen en het gaat mij vaak goed af. Soms vang ik mensen door een heel klein specifiek detail. Onbekende mensen vangen is lastiger en na lang zwoegen kan het soms zijn dat ik de plank heb misgeslagen.

Ja mensen illustreren is niet effe een kattebelletje wat je tussen neus en lippen door op papier prutst! Een echte serieuze prent van slechts een persoon duurt gemiddeld 2,5 uur, puur tekentijd! Exclusief werkoverleg en beeldvorming. Daarna verwacht de opdrachtgever vaak een correctie; shirt met ronde hals, grijzer haar, andere tekst ect ect. Dan komt er nog meer overleg en tekentijd bij. Dus er gaat enorm veel onzichtbare tijd in een illustratie zitten.

Daarnaast moet je de overheadkosten doorberekenen zoals de pc, plus afschrijving en/of reparatiekosten, tekenprogramma, kantoor, accountant, thee, wc, gas, licht, water, interieur verzorgster, ziektekosten, vakantiedagen, belasting, pensioen, onderhoud aan reclame, netwerken, website … Die onzichtbare kosten en de vele denk en tekenuren maakt een illustratie onbetaalbaar. Is dat een echte @Henni eB illustratie waard, of ben ik een waardeloze illustrator?

Ik durf voor al mijn werk geen fairtrade prijs te vragen. Stel dat het lukt in 2.5 uur, welk uurloon is dan schappelijk? Wat kost 1 uur kapper,  automonteur of koekjesbakker? Is mijn kunstje te vergelijken met een hoog gecertificeerde vakvrouw of meer nivo zwaar ondergewaardeerde poetsmiep?

De opdrachtgever van een illustratie krijgt een digitaal bestand en kan zelf er mee doen wat hij wil. De eerste vergoedingen voor een digitale illustratie heb ik de afgelopen maanden aan de opdrachtgevers over gelaten, heel lastig voor de opdrachtgever natuurlijk. Ik wilde kijken wat men voor een gepersonaliseerde exclusieve digitale illustratie over hebben. Ik heb alleen de pure tekentijd genoemd, exclusief het benoemen van overhead kosten, werkoverleg en brainstorm uren. De vergoeding die ik heb gekregen ligt tussen de NUL en 16.66 euro per uur.  Dat betekend per illustratie tussen de nul  en 50,00 euro heb verdiend. Het laatste bedrag is een flink bedrag voor een (jubileum) kaart plaatje!

Om duidelijkheid scheppen voor de klant en mijzelf stel ik vanaf nu mijn uurloon vast op 15 euro. Dit totdat ik mijn belastingvrije bijverdiengrens heb bereikt. Dan gaan ik het weer anders aanpakken (help zus, hoeveel mag ik bijverdienen?) Als @Henni eB echt gaat lopen ga ik mijn bedrijf officieel aanmelden bij de KvK. Sorry belastingdienst voorlopig zal ik dus niets afdragen. Waarschijnlijk gaan weinig klanten mij een gepersonaliseerde opdracht geven. En ik snap de consument wel want ook ik koop nog steeds goedkope plofkippen en legbatterij eitjes met onzichtbaar veel dierenleed.

Misschien moet ik mijn doelstelling bijstellen om naast gepersonaliseerde fairtrade tekeningen ook massa illustraties aanbieden voor de kleine portemonnee. Een collectie echte Henni eB printables afbeelding uit mijn archief. Of toch een uurloon van 50.00 euro vragen want dan hoef ik  nooit geen plofkip meer kopen!