
RENSWOUDE – Burgemeester Doornenbal heeft voor een 30-tal genodigden de Verkennersroute Renswoude geopend. Onder de vlag van de promotiecommissie hebben Pauline Dirven, Hennie Blaauwendraat, Mirjam van IJperen en Bert van den Bruinhorst een wandelroute uitgestippeld langs historische plekjes.
De wandelroute is in totaal 14 km lang en loopt door de dorpskern, kasteelbos en het buitengebied. De route kan gesplitst worden in drie kleinere wandeltochten: Dorp (rood, 5 km), buitengebied (blauw, 5 km) en kasteel (groen, 4 km). De historische punten worden aangegeven via 40 houten paaltjes met hierop meer informatie over de geschiedenis van Renswoude. Op de bordjes is daarnaast een QR-code geplaatst met een link naar de website opdeheuvelrug.nl. Zo kan de wandelaar meer te weten komen over het ontstaan van Renswoude, het kasteel, architectuur, cultuur en verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
“Renswoude heeft een authentiek karakter”, zei Petra Doornenbal. “We zijn een beetje eigenwijs. We staan ergens voor met zijn allen. We hebben een verhaal te vertellen en vinden het belangrijk om de geschiedenis van ons dorp door te geven. De Verkennersroute Renswoude geeft daar uiting aan. Dit is een stukje identiteit. Het vertelt iets over ons dorp waar we best wat trotser mee mogen omgaan. Het is onze geschiedenis. Ik vind het super wat de promotiecommissie heeft gedaan. Zo kunnen we de ambassadeur van Renswoude zijn Zonder de sponsoring van de ondernemers zouden we geen stap verder komen.”
“Dit was een super mooi project”, vertelde Pauline Dirven. “We hebben het met zijn vieren gedaan. We zijn er trots op dat we het voor 5 juli hebben afgekregen. Dat is een historische datum voor Renswoude. De tekst daarover zal later te lezen zijn op het paaltje bij het gemeentehuis. Bert van den Bruinhorst heeft 40 eikenhouten palen geregeld en is (onder)gedoken in de oorlogsgeschiedenis van Renswoude. Hennie Blaauwendraat heeft met mij gezorgd voor de teksten en de vormgeving van de paaltjes met daarbij zoveel mogelijk oude foto’s. Mirjam van IJperen heeft alle technische problemen met de QR-code verholpen.
Alle teksten zijn op waarheidsbevinding gecontroleerd door ereburger Egbert Wolleswinkel. Daar zijn we hem erg dankbaar voor. Op termijn zijn we van plan educatie voor de jeugd toe te voegen.” Multitalent Hennie Blaauwendraat kijkt met een goed gevoel terug op het traject. Wat heeft haar over de streep getrokken om zich in te zetten voor dit project? Hennie hoeft niet naar woorden te zoeken: “De werkgroep zocht een creatieveling voor het upgraden van de stoeptegelroute. Het brainstormen met elkaar maakte mij en de werkgroep enthousiast. We zagen veel mogelijkheden. De uitdaging is samen een balans te vinden, zodat het verhaal een gevarieerd geheel vormt.
Daarmee heeft de Verkennersroute Renswoude voor elk wat wils. Het eindresultaat geeft een helder beeld van de geschiedenis van het dorp. Als ´import´ Renswoudenaar wist ik wel iets over de historie. Door deze verdieping kijk ik met hele andere ogen naar de families die op het kasteel hebben gewoond, naar de oude huizen en het verhaal erachter. Renswoude veranderde, ooit waren er woeste heidegronden. Het werd ontwikkeld tot het gecultiveerde agrarische landschap. Vervolgens maakte het meer en meer plaats voor woningen en bedrijventerreinen. Die tijdlijn is erg boeiend en roept vragen op over de toekomst van het dorp.”
Tekst en foto Henk van de Kaa