Zomerse frisse citroentaart

Zelf citroentaart zonder zakjes en pakjes maken? Kan ook! Veel handelingen met een moeilijkheidsgraad, maar leuk en lekker!

Gekonfijte citroenplakjes: In een pan 250 ml water koken met 100 gram suiker en dunne citroenplakjes laten koken en gelijk de curd maken.

Lemoncurd: Zet op de pan met citroenplakjes een vuurvaste schaal (au bain marie) en smelt daarin 125 gram boter. Rasp het schil van 2 citroenen boven de schaal met boter. Voeg sap van 2 citroenen, 200 gram suiker en 2 los geklopte eieren toe. Het geheel al roerend verwarmen tot vla dikte (76 °C). Zeef de lemoncurd onder af en toe roeren en in bak met koud water af en toe roerend afkoelen. Ook de citroenschijfjes af laten koelen.

Biscuitdeeg: Klop met de mixer 5 eieren op kamertemperatuur met citroenschil, snufje zout en 150 gram suiker. Het deeg minimaal 10 minuten op hoge snelheid kloppen met de garde tot het deeg luchtig en bijna wit is. Zeef  115 gram bloem en 35 gram custard poeder boven de kom en schep dit luchtig door.  Doe het deeg in een taartvorm en bak de taart op 160 graden in 40 minuten gaar. Stort de taart op een met suiker beklede werkbank/theedoek en laat het afkoelen. Effe thee pauze en dan…

Citroencrème: Klop 200 ml. room met 4 eetlepels suiker bijna stijf. Voeg de 200 gram verse roomkaas toe en sap van halve citroen. Mixen tot een gladde creme.

De taart: Snij het biscuitdeeg door en verdeel een dikke laag lemoncurd over de onderkant en bovenkant erop leggen. Smeer de citroencrème over de taart heen en decoreer de taart met bittere gekonfijte citroenplakjes. Evt een blaadje munt erop leggen en de heerlijke zomerse en frisse citroentaart laten opstijven in de koelkast.

Terug naar boven