De Boschplaat

Vakantiedag 3 | Word ik toch wakker met nog steeds zand in mijn ogen! Of Klaas Vaak heeft rijkelijk gestrooid of het westerstorm zandmonster heeft gewoon mijn oog beschadigd! Met een geïrriteerd oog maken we een dagplanning. We komen al jaren op Terschelling maar zijn nog nooit op het uiterste puntje van het eiland geweest, hoogste tijd dus.

We stappen bepakt en bezakt op de fiets met lunchpakket, picknickkleed, thermoskan, leesbril, regenkleding, kaartspel en de verrekijker. We fietsen langs het wad spotten effe een serie strandvogels en belanden op het uit uiterste puntje van het fietsnetwerk van Terschelling.

En daar beginnen we aan een wandeltocht van 8 kilometer langs het vogelreservaat naar het Cupidos polder, dit ligt op het puntje van de Boschplaat. Daar spreiden we ons picknickkleedje voor een romantische lunch met uitzicht op de vuurtoren van Ameland.

We volgen de route over de Derk Hoekstrastuifdijk, bij het 1e vogelwachtershuis duiken we het Noordzeestrand op om bij het drenkelingenhuisje weer terug te gaan naar de Boschplaat. Wat we ons af vragen is waarom er zoveel dooie meeuwen op het pad liggen. Is het een natuurlijke dood, zijn het naruurlijke vijanden of …. de boswachters natuurlijk die de vogelpopulatie op peil houden! Maar helaas mogen we geen vragen stellen bij de vogelwacht hutten van het staatsbosbeheer. Weten jullie waarom?

En dan komen we aan op het puntje van Terschelling. Effe pauze, lekker rollebollen onder aan een duinpan op het picknickkleed. Gelukkig zijn we de leeftijd van in het openbaar flikflooien al voorbij dus braaf eten we onze bruine boterham met kaas en mogen weer terug lopen over het strand. Nog 180 wandelminuten en dan is er weer een strandtent.

Het struinen langs de zee is altijd lekker, totaal geen wind vandaag. Wel laaghangende bewolking en ik heb het idee dat het geluid van de de hoge golven weerkaats tegen de wolken wat een kabaal, alsof constant vliegtuigen laag over vliegen. Kan dat?

Harry en ik hebben ruzie over de windrichtingen. We tekenen Nederland en de ligging zelfs uit op het zandstrand. Natuurijk geloof ik niet helemaal wat hij zegt. Nu effe geen bereik dus strak ga ik dit tjekken met een atlas ….

Op het strand zoeken we standaard naar wulken. Nul gevonden. Wel liggen er honderden dikke zachte vlezige mini piemeltjes. Waarom deze paarde (zee) annemonen massaal aangespoeld zijn op het strand weten we niet. Zoeken we op!

En dan hebben we de wandeltocht van 19 km erop zitten. Hoogste tijd voor een borrel bij het licht blauwe strandtent van Heartbreak hotel in Elvis Presley sferen. Eindelijk een strandtent waar je zo neer kan ploffen zonder wachtrij… Het is mooi weer dus het terras is open en daarbij is de tent enorm groot geworden. Welk jaar waren wij daar eigelijk voor het eerst? Dit zoeken we ook op.

Opweg naar Hoorn zien we alweer zwarte konijnen in de duinen lopen. Waarom zwarte konijnen op Terschelling? Geen idee, waar kunnen we dit uitpluizen?!

Alle antwoorden op de vragen van vandaag kunnen we natuurlijk opzoeken bij ons logeerplekje de Boekenboer. Een tweedehands boekenwinkel met ook veel informatieve boeken… Maar we hebben daar ook goede wifi, dus samen met thee chocola en juttertje zoeken we naar antwoorden en komen er niet uit. Hebben jullie enig idee?

Album: De Boschplaat