Beessies

Vorden 13 km – Na een heerlijke nachtrust gaan we vroeg uit de veren. Bij B&B Het Rosbach hebben we een luxe kamer met een enorme badkamer. We krijgen een deftig ontbijt, met chique eierdop, mini boterstolpje, Achterhoekse brood delicatesse geserveerd door een zeer gastvrij gastvrouw. Bedankt het was heerlijk toeven bij jullie!

We zijn vreemd gegaan, geen klompenpad maar een wandelroute van Natuur Monumenten. Effe wennen… geen online tomtom als extraatje, nu zijn we aangewezen op alleen blauwe bordjes naast verwarrende andere blauwe routes. Hoe we het gefixt hebben, geen idee.

We beginnen bij landgoed Hackford met een indrukwekkende groentetuin waaruit de koks koken. Straks daar even het weekend afsluiten met een borrelplank.

Wat ons opvalt is enorm veel sex op de weg. Beetje plat maar vaak zijn ze ook van het platte soort geworden. Duizenden meikevers zo plat als een dubbeltje gereden door het verkeer. Misschien een meikevertrek actie opzetten? ‘Onzin’ zeggen twee Natuurmonument mannen. ‘De meikevers leven 3 jaar onder de grond, hebben zich al voortgeplant dus hun taak zit er op, ze mogen dood…’

“En die eikenbomen dan’, vraag ik, ‘allemaal kaal gevreten! Net over een lange eikenlaan gelopen, alle eiken opgevreten en de beuken bomen verderop zijn groen!’ De mannen zeggen: ‘Geen eiken progressierups, het zijn die groene rupsje die steeds aan een draadje voor je neus bungelen. Nu een kaalslag, straks zit de eik weer vol in het blad….’

Waar ik deze wijze mannen tegen kwam? Ik stond achter het bordje verboden toegang, draaide mij om en daar staan ze in uniform met peperspray, wapenstok en handboeien…. De mannen konden mij niet staande houden want ik viel de mannen aan met veel vragen! Boeteloos lopen we verder. Even later worden we luid toeterend door mijn natuurmonument vrienden ingehaald.

Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we een zomerwandelstop inlassen. Voor mij is het vandaag te heet, hoofd rood ontploft, zweet in mijn nek wat weer een verbranding veroorzaakt heeft. Te heet dus. Harry is klaar met al die beesies. Dat gekriebel en geprik, hij kan niet fatsoenlijk en vrij in zijn korte broek lopen. Dus dan maar stoppen met wandelen?

Ik pluk nog een laatse bosje anti kriebel wegenbreeblad voor Harry. En zeg: ‘Bedankt voor het heerlijke weekend!’ Harry: ‘Weg met die zooi we gaan naar huis! Ik ben klaar met het wandelen.’

Thuis zoekt Harry een vroege voorjaars vakantie in Griekenland … nu is het daar nog niet te heet voor zijn meissie. Dan heb ik toch liever kriebelbeessies en hete Hollandse zon, denk ik.

Fotoalbum Vorden