Twee walletjes

Wandelverhaal | Ja, ja, we hebben heerlijk gewandeld dit weekend, te mooi weer om niet naar buiten te gaan! We hebben zelfs van twee walletjes gesnoept de kust en de Utrechtse Heuvelrug.

Vrijdag zijn we een dag naar Kijkduin geweest voor een heerlijke strandwandeling. Prachtig! We zien weinig beessies, eigenlijk geen. Geen kwallen, leeg gepeuzelde krabjes en dus ook geen meeuwen. We hebben slechts 3 strandlopertjes gezien. O, nee, ik jok. Ook nog een soort van strandmeer met scholeksters en een paar scharrelmeeuwen. Zelf ben ik gek op de duinen, strand is leuk maar de duinen met die korte grillige bomen zijn top. Het is zwaar lopen met dat losse zand maar dat neem ik voor lief.

Er is nog meer te vertellen want ik vind de autorit erheen ook helemaal top. In provincie Holland die vergezichten over de weilanden doorsneden door slootjes met af en toe een kanaal boordevol water dat een stuk hoger ligt als het land… hoe kan dat nou?

Maar ook de skyline van Den Haag met al die torenkrabbers en alle oude pandjes en heel veel consulaten en het malieveld is erg leuk om te bewonderen achter het autoraam. Wat een drukte in de stad, en dan parkeren we op een plek in een statige woonwijk en huppen zo de duinen in.

Het is net iets te vroeg voor ‘food to go’ uit strandtenten want die gaan maart pas open. Nou ja… de strandtenten ogen nog lang niet klaar voor ontvangst van gasten. Gelukkig hebben we weer 2 tassen met picknickkleed, drank en een krentenbol. Toch hopen we nog een visje te scoren op de drukke boulevard, helaas geen lekkerbekkie.

Utrechtse Heuvelrug

En zondag wilde we niet ver gaan en ook niet op het dorp lopen. We rijden regelmatig naar de Amerongen berg voor een wandeling maar hebben geen zin in veel mensen en wandelroutes dus parkeren de auto onder aan de berg en wandelen op de bonnefooi en komen toch best veel mensen tegen. Nooit geweten dat je ook hier heerlijk kan wandelen en als Overbergs kind nooit geweest ook, denk ik.

Wij starten bij houtbedrijf ‘Vrij in hout’ en gluren over de heg, zien heel veel bijzonder hout liggen en snappen niet echt wat we zien. Google thuis dus. Even later komen we een hele bijzondere boom tegen met een gezin die er omheen staan te kijken. Ik vraag natuurlijk wat is het verhaal van deze boom. Komt er toch een leuk verhaal van een jonge adolescent die bij ‘Vrij en hout’ werkt!

De boom is gewond geraakt, door infecties is hij hol geworden met aan de rand 2 mooie dikke sapstromen waar de voeding door gaat. In de boom staan allerlei slecht leesbare teksten gekerfd. Een markante boom. Helaas is het plan om op deze plek een productiebos te maken en dat betekend einde boom van 300 jaar. Dan zou je zeggen; mooi voor ‘Vrij in hout’ alleen willen ze geen gezaagd hout! Ze gebruiken alleen bomen die van nature omvallen… Maar als hij valt geven ze het hout een 2e leven en maken ze er vast iets moois van! Nogmaals bedankt voor je uitleg, erg mooi verhaal.

We lopen aan de voet van de Amerongen berg en zien vreemde bergjes, is dit door mensenhanden gemaakt of door de ijstijd en stuifduinen? We lezen op google maps dat hier ergens het Utrechtse spoor zou moeten lopen. Dit is een zandpad kan geen spoor geweest zijn door alle bochten. We lopen iets verder en zien aan beide kanten diepe gaten, hebben de Duitsers in de oorlog hier een kuil gegraven? Een leemput soms, die heb je elders op de Amerongen berg ook. Of is het toch ooit zandwinning geweest?

Wat het ook is het is nu een stuk mooi oud bos met veel varens en bosbessen en zelfs een stukje hei. We lopen over maar liefst 3 landgoederen zonder maar 1 landgoed ( lees mooi groot buitenhuis) te zien. Okay, eentje dan, heel mooi maar krijgt niet de titel kasteel waardig. Zonder klompenpadapp kunnen we dus ook het landschap ‘lezen’ /verhaaltjes verzinnen.

De vogeltjes uit het zuiden zijn nog niet gearriveerd we horen alleen de thuisblijvers zoals roodborstjes, vlaamse gaai, buizerd, groene specht en een hele klus kleine bruine piepbeestjes. Helaas hebben we die geen naam kunnengeven. Ook als we stilletjes op een dikke droge laag bladeren liggen ontdekken we geen vogeltjes. Maar het zonnetje is heerlijk, ook weer genieten dus.

Album: Twee walletjes