Waterland

Benendeneindsepad Benschop, 9 km | Zo leuk, Nederland waterland! We parkeren bij camping ‘Midden in het land’ een prachtige gebied van de Lopiker- en Utrechtse waarden. We gaan wandelen door een waterrijk natuurgebied. Sta ik daar voor het hek en … kak, broedseizoen! Even vergeten op te letten.

Gelukkig is het maar een kleine doorsteek die we niet mogen betreden, met een blokje om komen we ook in het watervogelparadijs. Mega veel zwanen en nog meer ganzen, zelfs al 5 kuikenganzen, ook hebben we de kieviet, scholekster, grutto en tureluur gespot.

De bruine kiekendief laat zich goed zien, de blauwborst kunnen we horen, denk ik, in iedergeval lijkt het deuntje op google op onze blauwborst. Ik kan het niet laten om mensen met grote toeters te vragen wat ze willen/hebben gezien. We hebben de roerdomp dus gemist. Maar ja, voor deze vogel moet je speciale ogen hebben of de gewoontes kennen en of een mega verrekijker op statief hebben. De roerdomp hebben we ook niet gehoord trouwens want ‘wooompp’ is toch een heel specifiek vogelgeluid.

De fuut is ook altijd veel rondom de Utrechtse wateren te vinden, leuk beest en we zien zelfs een lepelaar. Ik snap wel dat veel mensen hier een rondje lopen want er zijn veel vogels te spotten.

We wandelen over een dijk rond het water/moeras met elzen en hier en daar een andere boom. Voor een opdracht heb ik 21 bomen uitgewerkt en dan nog niet weten hoe die bomen allemaal heten. Effe de opdracht opgezocht op mijn mobiel. Die ene vreeemde eend in de bijt boom is dus een es… Niet vergeten de es heeft bosje met zaaddozen en esdoorn de beruchte helikopptertjes….

Via een extra stukje, een aanlooproute, lopen we terug, kiezen voor een geasfalteerde (om)weg? Ja, want de uitgestrekte vergezichten over de weilanden met weidevogels is zo mooi dat we toch die extra kilometers meepakken. Zo anders dan de Gelderse Vallei, hier ligt een mega groot groen tapijt zonder bosjes en prikkeldraad, alleen maar slootjes met hekjes op de dammetjes als afscheiding.

Het laatste stukje gaat via het dorp langs een brede sloot de korelmolenvliet met veel bruggetjes. Aan de noord kant loopt een fiets en wandelweg en aan de zuidzijde een autoweg. De woningen zijn heel divers, oude- en wederopbouw boerderijen, huizen, groot en klein, van bouwval tot super mooi gerestaureerd.

Alles is leuk aan Nederland zowel de habitat van mens als dier. Ook vandaag weer van een mooie wandeling genoten.

Album: Benschop